Zalaul, gazda unui „program antifrauda” in industria lemnului

Zalaul, gazda unui „program antifrauda” in industria lemnului
Zalaul, gazda unui „program antifrauda” in industria lemnului

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a declarat sambata, cu ocazia vizitei in judetul Salaj, ca in municipiul Zalau ar putea fi pus in practica primul proiect pilot pentru interzicerea vanzarii lemnului pe picior si trecerea la vanzarea lemnului masurat din rampe si depozite.

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, a declarat sambata, cu ocazia vizitei sale in judetul Salaj, ca exista sanse mari ca in municipiul Zalau sa fie puse bazele primului centru pilot prin care vanzarea lemnelor pe picior sa fie interzisa. Lucia Varga a explicat ca o astfel de propunere a venit dupa ce s-a constatat ca exista mari probleme in ceea ce priveste vanzarea lemnelor in Romania. In primul rand, de cele mai multe ori, lemnele sunt vandute direct in padure, pe picior, iar cantitatea este una estimata. „Se vand lemnele pe picior. Va dau un exemplu: poate cantitatea estimata este de 10 mc, iar dupa taiere cantitatea este de fapt de 12 sau 14 mc. Este o diferenta, nu?”, a spus Lucia Varga. Ministrul a adaugat ca vanzarea lemnului prin rampe si depozite, dupa masurare, nu face decat sa aduca o corectitudine mult asteptata in acest domeniu de activitate. Proiectul de constructie a unui astfel de centru pilot in Zalau urmeaza sa fie dezbatut si de catre autoritatile locale, impreuna cu silvicultorii salajeni si alti factori. Vizita ministrului a fost una de informare, dar si de ascultare a problemelor cu care se confrunta proprietarii de paduri, agentii economici din industria lemnului, composesoratele, silvicultorii si primarii, discutiile dintre cele doua parti fiind unele constructive. Lucia Varga s-a aratat extrem de nemultumita pentru ca din Romania pleaca, anual, cantitati insemnate de lemn de foarte buna calitate, care ar putea fi utilizat fara probleme in industria mobilei, pe post de lemne de foc, ceea ce este o „crima”. „Am intalnit foarte multe cazuri in care erau abandonate lemne pentru ca nu fusesera debitate la diametrul cerut. Este absurd!”, a mai spus Lucia Varga. Acesta este unul dintre motivele pentru care se incearca adoptarea programului privind vanzarea de lemne masurate si nu pe picior.
In Romania se taie in nestire

„Din pacate, in Romania, taierile ilegale au ajuns un fenomen, un fenomen de o amploare nemaiintalnita. Dadeam, zilele trecute, exemplul din Arges, unde 915 hectare de padure au fost taiate la ras. In zilele urmatoare vom face publice si rezultatele controalelor de la Alba, unde amploarea fenomenului este asemanator. Doua ocoale silvice, unul de stat si celalalt privat, sunt ocoale unde taierile la ras sunt identificate, iar pagubele sunt imense. Noul cod silvic este un proiect major din care cu totii vom avea de castigat, pentru ca protejand padurea vom beneficia de aer curat in marile aglomerari urbane, vom fi feriti de inundatii, de alunecari de teren, si noi, si copiii nostri atunci cand vorbim despre viitorul lor si al nostru”, a mai spus Lucia Varga.

In Salaj nu sunt probleme deosebite

In ceea ce priveste judetul Salaj, Lucia Varga a spus ca, cel putin deocamdata, nu exista probleme deosebite in ceea ce priveste infractiunile silvice. Ministrul a mai spus ca prin noul cod silvic, proprietarii de paduri vor fi avantajati in sensul in care nu vor mai trebui sa plateasca taxa pentru paza padurii. Paza padurii va fi asigurata gratuit, prin Romsilva, pana la o suprafata de 30 de hectare. Anuntul ministrului vine in contextul in care, in tara noastra, peste o jumatate de milion de hectare de padure nu este pazita, acest lucru avand consecinte dezastruoase asupra zonelor silvice. Lucia Varga a mai spus ca noul cod silvic vine sa contribuie la scaderea fenomenului de taiere ilegala a padurii, sa sanctioneze personalul silvic ce nu respecta legea si sa apere, in general, padurea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *