Zeci de litri de ulei menajer colectati din Cluj, transformati in Austria in ulei biodiesel

Zeci de litri de ulei menajer colectati din Cluj, transformati in Austria in ulei biodiesel
Zeci de litri de ulei menajer colectati din Cluj, transformati in Austria in ulei biodiesel

Zece voluntari au organizat astazi in Cluj-Napoca o campanie de colectare a uleiului folosit. Cinci locuri din oras au fost alese de acestia in care clujenii si-au adus uleiul folosit de acasa ca, ulterior, dupa spusele organizatorilor, acesta sa fie transportat in Austria si transformat in ulei biodiesel.

Dupa primele trei ore de la incepere actiunii au fost colectati intre 20 si 30 de litri de ulei.

„Am inceput sa colectam uleiul folosit de la ora 12. Au venit pana acum multe persoane. Am dorit sa facem acest lucru deoarece se mai intampla si in alte locuri, ca in Oradea sau in Odorhei, si am dorit sa organizam actiunea si la Cluj. Vrem sa colectam uleiul ars, sau folosit, pentru ca daca ajunge in apa polueaza extrem de tare. Noi il colectam si il ducem in Austria, unde exista rafinarii pentru a fi transformat in ulei biodiesel, pentru ca in Romania nu exista astfel de rafinarii”, a precizat pentru citynews.ro unul dintre voluntari.

Organizatorii acestei campanii au explicat ce se intampla dupa ce uleiul ajunge in apa, in special cand este turnat in sistemul de canalizare.

„Uleiul alimentar folosit este un element mult mai nociv decat am dori sa credem. Acesta, odata ajuns in sistemul de canalizare provoaca obturari ale conductelor, iar in cazul in care este aruncat impreuna cu gunoiul menajer, apare sub forma unei substante greu degradabile. Atunci cand uleiul prajit este deversat din neglijenta sau intentionat in apele naturale, efectele sunt dezastruoase deoarece impiedica transferul de oxigen, distrugand vietatile aflate in apa. O singura picatura de ulei poate polua chiar si o mie de litri de apa naturala. Din fericire exista o alternativa pentru a valorifica aceasta resursa prin producerea biodieselului. Acesta intra in combinatie cu benzina sau motorina pana la proportia de 100%, fiind o alternativa foarte buna deoarece reduce poluarea cu cel putin 35%”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *