Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste” finantat de catre Continental Automotive Corporation

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste” finantat de catre Continental Automotive Corporation, unul dintre cei mai mari poluatori din Romania, implicat in poluarea cu emisii toxice rezultate din productia si tratarea termica a anvelopelor.

“Zero Deseuri/Zero Waste” este o metodologie formata dintr-un set de solutii care includ sortarea la sursa, colectarea separata, tariful diferentiat sau “platesti pentru cat arunci”, mineritul urban, masuri de preventie, compostul si biogazul, cu impact dovedit in peste 350 de orase europene. Strategia “zero waste” este alternativa la incinerarea toxica si depozitarea in gropi de gunoi a deseurilor, iar asocierea dintre Continental Automotive si proiectul “Scoala Zero Waste” este o campanie de imagine, un model de “greenwashing”, cu potential de decredibilizare a intregului concept.

Zero Waste Romania, filiala a Zero Waste Europe, este o initiativa a societatii civile romanesti, o retea de ONG-uri, grupuri de actiune si cetateni, de tip grassroots, care militeaza pentru aplicarea solutiilor “zero waste” la nivel de UAT (Unitati Administrativ Teritoriale). Zero Waste Romania sustine educatia ecologica si proiectele destinate mediului inconjurator si promoveaza programe de educatie corecta a tinerei generatii.

Reteaua promoveaza o politica stricta de finantare bazata in majoritate pe donatii primite de la cetateni si pe voluntariat si va contesta orice incercare de confiscare sau deturnare a mesajului promovat de strategia “zero deseuri/zero waste” asa cum a fost conceput de catre Zero Waste International.

La nivel conceptual, “Zero Waste” inseamna economie circulara in care pilonii principali sunt preventia si proiectarea ecologica a produselor pentru a reduce volumul, toxicitatea deseurilor si a materialelor, si pentru a le recupera, fara ardere sau ingropare. “Zero Waste” este un obiectiv pragmatic si vizionar, ce indeamna oamenii sa imite ciclurile naturii, prin care materialele scoase din uz devin resurse ce pot fi reutilizate.

Metodologia “Zero Waste” pentru UAT-uri, respectiv comunitati, implica masuri de prevenire a generarii de deseuri, minerit urban, productie si consum responsabil de produse reparabile, refolosibile, reciclabile sau compostabile, locale, sustinerea atelierelor de reparatii si mestesugari, sortare la sursa in locuinta cetatenilor, colectare separata pe tip de deseu, programata in zile diferite, tarif diferentiat dupa modelul „platesti-pentru-cat-arunci”, tratarea aeroba (compost/fertilizator) si/sau anaeroba (biogaz), stabilizare mecano-biologica pentru fractia reziduala care nu poate fi reciclata sau compostata, urmata de eliminarea doar a acestei fractii in noile gropi, iar pe termen lung reducerea treptata a fractiei mixte/reziduale prin proiectare/ecodesign. Educatie, recompense si sanctiuni. In prezent, in Romania peste 40 de comunitati si orase au adoptat sau sunt in proces de a-si asuma strategia zero deseuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *