Zgarie-norii viitorului se vor adapta la mediu si la nevoile locuitorilor

Cl?dirile viitorului vor fi construite din module separate care vor avea diverse întrebuin??ri
Cladirile viitorului vor fi construite din module separate care vor avea diverse intrebuintari
Cladirile viitorului vor fi construite din module separate care vor avea diverse intrebuintari

Zgarie-norii viitorului vor fi cladiri “vii” care raspund la conditiile de vreme si la necesitatile locuitorilor si care sunt alimentate de alge, potrivit unui studiu citat de Daily Mail.

Compania multinationala de cercetare si inginerie Arup, responsabila pentru Centrul Pompidou, Opera din Sidney precum si majoritatea stadioanelor folosite la Olimpiada din 2008, a gandit cladirile anului 2050. Astfel, cercetatorii de la Arup preconizeaza ca blocurile vor fi curatate de roboti, vor adaposti ferme si vor fi acoperite de vopsea fotovoltaica. Toate aceste tehnologii se afla in prezent in curs de dezvoltare.

“Locuitorii zonei urbane si orasul se vor afla intr-o miscare constanta – se vor schimba si vor evolua ca urmare a contextelor si conditiilor care vor aparea. Cladirea urbana a viitorului va stimula aceasta proprietate fireasca si va functiona, in esenta, ca un organism viu care reactioneaza la mediul inconjurator si care interactioneaza cu locuitorii” ”, se arata in raport.

Compania prevede o aglomerare a zonelor urbane, luand in considerare estimarile potrivit carora, in urmatoarele patru decenii, 74% din populatia lumii va trai in orase. Astfel, inginerii Arup sunt de parere ca va exista o crestere a dispozitivelor inteligente interconectate, fapt care va da nastere unor orase in care “totul va putea fi actionat in timp real si in care toate componentele structurii urbane fac parte dintr-un singur sistem inteligent”.

Poate cea mai incredibila parte a raportului o constituie cea in care cercetatorii vorbesc despre “creiere” ale cladirilor, sisteme inteligente care le vor permite sa se ajusteze automat in functie de nevoile locuitorilor. Cu ajutorul datelor privind consumul de energie, conditiile meteorologice si capriciile locuitorilor, cladirile vor putea sa ia “decizii calculate” legate de gestionarea resurselor.

Viitorul, bucata cu bucata

Zgarie-norii viitorului ar putea fi constituti din module cu intrebuintari diferite. De exemplu, acestea ar putea gazdui zone rezidentiale sau comerciale si chiar unitati de producere a alimentelor.

“In aceasta era, multumita evolutiei constructiilor, sistemele modulare prefabricate vor fi mutate si asamblate de roboti care vor lucra la instalarea, repararea si imbunatatirea componentelor cladirii”, scriu cei de la Arup.

Cum numarul persoanelor de pe planeta creste si resursele naturale devin din ce in ce mai putine, raportul incearca sa ofere solutii. Astfel, cladirile vor produce mai multe resurse decat consuma multumita vopselei fotovoltaice, turbinelor eoliene si chiar capsulelor care vor produce bio-combustibil cu ajutorul algelor. Spatiile verzi vor fi imprastiate pe toata suprafata blocurilor iar sistemele de instalatii vor fi prevazute cu filtre speciale care vor permite refolosirea apei si care vor diminua poluarea.

In afara faptului ca vor produce energie solara, cladirile vor fi capabile, multumita unor nanoparticule, sa neutralizeze substantele poluante din aer si sa prinda emisiile de dioxid de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *