Zgomotele pun in pericol sanatatea bucurestenilor

Poluarea fonica a transformat Capitala intr-un oras stresat.

Din cauza zgomotelor, bucurestenii au devenit cei mai obositi locuitori ai tarii. Ei sunt stresati de un nivel al sunetelor de aproape doua ori mai ridicat decat limita de 50 de decibeli (dB) impusa de Uniunea Europeana. Sursele principale de poluare fonica pe timpul zilei sunt traficul intens si zonele industriale prost amplasate.

Nici noaptea lucrurile nu stau mult mai bine din cauza santierelor pe care se lucreaza fara pauza, a sirenelor de pe utilitare si a lucrarilor de reabilitare a strazilor. Traficul aerian si cel feroviar complica, de asemenea, viata locuitorilor din zona de nord a orasului. In aceste conditii, Bucurestiul este cel mai zgomotos oras din Romania, urmat de Cluj, Ploiesti si Brasov, potrivit Agentiei Nationale de Mediu.

Vom surzi

„Printre cele mai dese consecinte ale expunerii indelungate la un zgomot de peste 50 dB se remarca trauma sonora, care poate duce la slabirea auzului si la aparitia zgomotelor in urechi. Aceste efecte sunt ireversibile si pot conduce la pierderea totala a capacitatii auditive”, explica dr. Ioana Alexandra Popescu, medic primar orelist si foniatru, in legatura cu efectele determinate de poluarea fonica din Bucuresti. Atitudinea pasiva in cazul afec-tarii auzului se dovedeste a fi una foarte periculoasa.

„In practica medicala, intalnim deseori situatia in care pacienti care au suferit o trauma auditiva nu se prezinta la medic, crezand ca se va rezolva in timp. Nu este deloc o alegere buna. O asemenea problema se poate corecta numai la foarte scurt timp de la producerea ei. Cei care acuza o scadere brusca a auzului sau zgomote care apar intr-una sau in ambele urechi trebuie sa se prezinte la medic in cel mai scurt timp posibil”, recomanda dr. Ioana Popescu.

Cei mai vulnerabili sunt muncitorii de pe santiere, care lucreaza intr-un nivel de zgomot de peste 100 dB, si cei care locuiesc in imediata vecinatate a acestor locuri.

Castile nu rezolva problema

O problema frecventa a ultimilor ani este aceea a tinerilor care acuza o scadere marcata a acuitatii auditive. Cauza este reprezentata de purtarea indelungata de casti in care asculta muzica. Efectul este cu atat mai marcat cu cat mediul in care se asculta muzica este mai zgomotos.

„Ascultatul muzicii in casti, pe strada, poate duce la adaptarea auditiva, conditie ce determina nevoia de a da muzica tot mai tare. Este important pentru tineri sa evite sau cel putin sa limiteze acest comportament”, afirma dr. Ioana Popescu.

Boli cardiovasculare si obezitate

Prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu, medic primar alergolog si psiholog, avertizeaza cu privire la efectele zgomotului asupra organismului. „Expunerea pe termen lung la zgomotele orasului poate actiona ca un stimul general, care afecteaza intreg organismul prin marirea secretiei de cortizol. Excesul acestui hormon poate avea multiple efecte, printre care se numara cresterea tensiunii arteriale, aparitia ulcerului gastric, a diabetului si a obezitatii”, afirma prof. dr. Iamandescu.

„Cel mai resimtit efect este aparitia mai frecventa si mai activa a oboselii. Zgomotul din oras poate cauza reactii de frustrare si chiar agresivitate”, completeaza el. Printre solutiile de refacere a rezervelor de energie consumate se numa ra iesirile in cadrul natural, unde sunetele au un caracter familiar si benefic.

DUPA MODELUL UE

Primaria Generala promite masuri

Programul Comisiei Europene pentru ameliorarea poluarii fonice in marile orase a ajuns si in Capitala. Hartile de zgomot realizate la cererea Primariei Generale de catre firma Enviro Consult arata ca cele mai zgomotoase zone sunt Bulevardele Ghencea si Magheru, cu o intensitate a sunetelor mai mare de 81 de decibeli. Urmeaza apoi zona Bulevardului Mihai Bravu, cu 78 de decibeli, si cartierul Militari, cu 75 de decibeli.

„Din punctul de vedere al zgomotului, suntem un oras european. Suntem egali cu vecinii nostri, insa ceea ce face diferenta este lipsa spatiilor verzi in care este mai liniste. Largirea acestor spatii va imbunatati considerabil viata bucurestenilor”, declara Bogdan Lazarovici, administrator Enviro Consult. Planul de actiune este in lucru si va fi predat Primariei Capitalei la sfarsitul acestei luni. „Vom urmari reducerea zgomotului provenit din patru surse principale: strazile, traficul feroviar, traficul aerian si zonele industriale”, completeaza Lazarovici. Masurile care vor fi luate pe parcursul a cinci ani implica, in primul rand, investitii din partea primariei, dar si un program complex de educare a cetatenilor. Pana atunci, bucurestenii vor fi nevoiti sa traiasca in continuare intr-un oras care le pune in pericol sanatatea fizica si psihica.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *