Zimbrii de la Armenis, cu un pas mai aproape de libertate deplina

Zimbrii de la Armenis, cu un pas mai aproape de libertate deplina
Zimbrii de la Armenis, cu un pas mai aproape de libertate deplina

Cel mai mare proiect de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodata in Europa, initiat de Rewilding Europe si WWF-Romania, intra intr-o noua etapa. Astazi, 12 septembrie 2014, cei 17 zimbri din Muntii Tarcu au fost transferati din zona de aclimatizare intr-o zona de semi libertate, beneficiind acum de un tarc cu o suprafata de aproximativ 160 de hectare.

 

Dupa o perioada in care se vor adapta la mediul salbatic si vor invata sa supravietuieasca in natura, zimbrii vor parasi si acest tarc si vor deveni primii care traiesc in salbaticie, in Carpatii Meridionali, din secolul XVIII incoace. Zona salbatica in care vor fi eliberati in final se intinde pe nu mai putin de 59.000 de hectare si face parte din situl Natura 2000 Muntii Tarcu.

Zona de aclimatizare in care se aflau a contribuit la refacerea zimbrilor de pe urma stresului cauzat de schimbarea structurii sociale si a habitatului in care se aflau, a alimentatiei, climei precum si de transportul acestora in Romania. In urma observatiei directe, specialistii WWF au constatat ca zimbrii sunt pregatiti pentru aceasta noua etapa.

Aria de semi libertate  in care se afla acum zimbrii este propice pentru organizarea de tururi ghidate pentru turisti impreuna cu rangerii Rewilding Europe-WWF, membrii ai comunitatii locale din Armenis. Zona este imprejmuita doar cu garduri electrice, cu care zimbrii s-au obisnuit deja in tarcul de aclimatizare.

“In noul tarc zimbrii vor trai cat se poate de liber. S-au adaptat repede; de gardul electric nu se mai apropie si am vazut ochiuri de padure deja formate in tarcul de aclimatizare. Sunt gata de acest pas spre libertate deplina” spune Joep van de Vlasakker, specialistul in zimbri al programului Rewilding Europe.

Despre zimbru

Zimbrul e cel mai mare mamifer terestru din Europa. Odinioara era prezent pe tot continentul, cu exceptia unor zone din Spania, Italia si nordul Scandinaviei. Acum insa este mai rar decat rinocerul negru, doar 3403 exemplare ramanand in toata lumea in libertate sau semi libertate. Romania e una dintre cele 9 tari europene cu zimbri care traiesc in salbaticie.

Zimbrul este o specie cheie pentru fenomenul de „resalbaticire”, alimentatia sa avand un impact real asupra vegetatiei. El consuma iarba dar si maracini, puieti si arbusti, formand astfel ochiuri de padure si un peisaj mozaicat, contribuie la fertilizarea pajistilor, batatorindu-le, rascolind nisipul si noroiul, iar in felul acesta ajuta la mentinerea unei diversitati biologice ridicate.

Impactul proiectului in regiune

Prezenta zimbrilor in aceasta regiune va contribui la accelerarea proceselor naturale ecologice si va favoriza atat cresterea biodiversitatii, cat si dezvoltarea durabila a comunitatilor locale. Ecoturismul este una dintre variantele firesti de dezvoltare a unei zone cu astfel de caracteristici de salbaticie.

De la sosirea zimbrilor in Armenis, comunitatea locala a cunoscut deja aceste beneficii. Localnicii s-au organizat deja intr-o asociatie locala in vederea oferirii unor servicii de agro-turism, iar oaspetii nu au intarziat sa apara. Arhitectura locului cu case tip fortareata, salase banatene din piatra, lemn si tigla din satele invecinate (Sat Batran, Sub Margine, Plopul) sunt o atractie in sine, turistii avand ocazia sa cunoasca maiestriile si indeletnicirile oamenilor din zona.

Muntii Tarcu sunt parte componenta a uneia dintre ultimele zone salbatice ale Europei, cu suprafete intinse, fara actiune intrusiva a omului, unde procesele naturale se pot desfasura nestingherite. Obiectivul programului Rewilding Europe este sa formeze o populatie de peste 500 de animale, impartita in cel putin 3 sub populatii precum si coridoare ecologice de migratie pentru animale salbatice, care sa contribuie la imbunatatirea conectivitatii cu celelalte zone invecinate.

Rewilding Europe si WWF-Romania implementeaza acest proiect impreuna cu comunitatea locala din Armenis si din imprejurimi, implicand antreprenori locali, directii silvice, asociatii de vanatoare si tur-operatori.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la:www.wwf.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *