Zimbrii donati Romaniei, vedete in presa britanica


Zimbrii donati Romaniei, vedete in presa britanica

Zimbrii donati Romaniei, vedete in presa britanica

Transportul celor sase zimbri efectuat saptamana trecuta din Marea Britanie in Romania face obiectul unui articol publicat de jurnalistii de la “The Guardian”. Articolul cu titlul „Zimbri din captivitate trimisi in Romania pentru reintroducerea in salbaticie” a aparut in editia electronica a publicatiei britanice luni, 28 aprilie, la trei zile de la sosirea zimbrilor in Parcul Natural Vanatori Neamt (PNVN).

„Cele sase femele de zimbru crescute in captivitate la Port Lympne si Howletts Wild Animal Park (Kent, Anglia), Highland Wildlife Park (Inverness, Scotia) si Fota Wildlife Park (Cork , Irlanda) au fost transportate la Parcul Natural Vanatori Neamt, in Muntii Carpati din Romania. Zimbrii vor fi monitorizati si vor deveni parte a unei turme existente, introdusa in parc de la populatii aduse din Germania, Suedia si Elvetia”, explica ziaristii de la “The Guardian”. In articol se mai precizeaza ca transportul zimbrilor cu varste intre 2 si 3 ani a fost efectuat de catre Fundatia Aspinall, prin programul de crestere European Bison si Societatea Europeana Wilderness.
Programe europene pentru reproducere
Ziaristii prezinta apoi opiniile a trei specialisti de la gradinile zoologice de unde provin zimbrii, fiecare dintre acestia sustinand utilitatea initiativei. „Acest proiect este un exemplu pentru modul in care gradinile zoologice, prin intermediul programelor coordonate de Asociatia Europeana a Gradinilor Zoologice, ajuta la salvarea speciilor de la disparitie si sunt incantat ca femela de zimbru <Glen Rosa> de la Highland Wildlife Park va juca rolul ei la reintroducerea in salbaticie a unei specii pe cale de disparitie in urma cu mai putin de un secol”, declara Douglas Richardson, de la Highland Wildlife Park.
Jurnalistii mentioneaza ca zimbrii („European bison”) au ajuns pe cale de disparitie in salbaticie de la inceputul secolului XX, ca urmare a vanatorii si distrugerii habitatului si ca programele europene de reproducere in gradinile zoologice si de repopulare au dus la o crestere treptata a numarului. „Proiectul din Romania are drept scop stabilirea unei populatii de sine statatoare si sa stimuleze varietatea speciei. Programele de repopulare au fost stabilite deja in efectivele aflate  in semilibertate in Polonia, Lituania, Belarus, Rusia, Ucraina si Slovacia”, mai noteaza presa engleza.
O luna in carantina
Cei sase zimbri adusi la Parcul Vanatori Neamt vor fi in urmatoarea luna in carantina, pentru a se acomoda cu clima, hrana si zona unde au fost adusi, dupa care vor fi eliberati in padurile de pe valea Cracaului. Acestia se vor alatura celor 11 zimbri care umbla deja in libertate dupa cele doua eliberari facute de Administratia Parcului Vanatori Neamt in 2012 si 2013. Anul trecut, zimbrii liberi au explorat circa 5.000 hectare, iesind spre Valea Agapiei si culmea Hangului. Noile eliberari au rolul de a consolida efectivul care traieste in salbaticie. Programul-pilot de reintroducere in libertate a acestei specii legendare a fost derulat in Romania doar de catre Administratia Parcului Natural Vanatori Neamt, fiind creat un precedent care incepe sa fie fructificat si de alte organizatii din tara. In luna mai, prin programul „Rewilding Europe”, la initiativa World Wide Fund for Nature (WWF) Romania, vor fi aduse din strainatate exemplare in Rezervatia Hateg. In plus, WWF Romania vrea sa reintroduca zimbri in alte doua zone din tara: in Muntii Poiana Rusca si intre Muntii Tarcu si Semenic.
“Au inceput rapid sa pasca”
Reprezentanti Parcului Natural spun ca femelele de zimbru aduse in Neamt cu titlu de donatie sunt valoroase din punct de vedere genetic si vor contribui la intarirea caracteristcilor speciei. „Dupa ce au coborat, zimbrii au inceput rapid sa pasca, demonstrand conditii bune de sanatate si de transport. Adaptarea lor a fost imediata. Asteptam sa treaca perioada de carantina, ii hranim, ii monitorizam, le dam ocazia sa se obisnuiasca cu conditiile de clima si de vegetatie, dat fiind ca intr-o parte a tarcului au pajiste, iar in alta, padure“, a declarat inginerul Sebastian Catanoiu, directorul Parcului Natural Vanatori Neamt.


1 Mai 2014 - Sursa: AdevarulArticole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016