Ziua Dunarii

Cu 12 ani in urma, pe 29 iunie 1994, a fost semnata la Sofia Conventia privind cooperarea pentru protectia si utilizarea durabila a fluviului Dunarea.

Acest document asigura cooperarea dintre guverne, organizatii non-guvernamentale (ONG-uri), institutii de cercetare si industrie, toate acestea consolidandu-se, de altfel, in timp.

Programul dedicat cunoasterii si protejarii Dunarii a inregistrat un real succes, incat serveste drept model pentru restul lumii. Astfel ca, in anul 2004, ICPDR a decis ca ziua de 29 iunie sa fie „Ziua Dunarii” pentru toate tarile situate in bazinul acestui fluviu.

Prima editie a „Zilei Dunarii” – 29 iunie 2004, a beneficiat de participarea a 13 tari, a mii de organizatii si milioane de locuitori care traiesc in bazinul hidrografic al fluviului Dunarea, invitati din afara spatiului dunarean, in cadrul celor peste 1000 de evenimente fastuoase.

Pentru a sarbatori „Ziua Dunarii”, ICPDR desfasoara activitati impreuna cu organizatii internationale, agentii guvernamentale, autoritati in domeniul apei si ONG-uri, sub umbrela Forumului de Mediu al Dunarii/ DEF, dar nu numai.

Informatii despre Bazinul Hidrografic al Dunarii

Dunarea si afluentii sai formeaza unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. De milenii, fluviul Dunarea a jucat un rol crucial in dezvoltarea politica, socio-economica si culturala a Europei Centrale si de Sud-Est. Este cel mai international bazin hidrografic din lume, acoperind 817,000km2, 1/3 din Europa si traversand 18 tari.

Dunare parcurge 2.845 km: din Muntii Padurea Neagra din Germania si pana in Delta Romaniei/Ucrainei, asigurand legatura dintre cei peste 81 de milioane de locuitori din Germania, Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Serbia-Montenegro, Romania, Bulgaria, Moldova si Ucraina.

Fluviul Dunarea si afluentii sunt spatii ale vietii!

Acestea reprezinta viata, energie, hrana, apa, transport si recreere. Cursurile de apa sunt o legatura comerciala de-a lungul Europei si o forta unificatoare intre culturi, limbi si civilizatii diverse. Reprezinta, totodata, o importanta sursa de biodiversitate.

Dunarea este de o importanta convarsitoare pentru biodiversitatea Europei.

Peste 5.200 de specii de flora si fauna sunt adapostite de Delta Dunarii. Cu toate acestea, fluviul si vietuitoarele acestuia au suferit pierderi considerabile, mai ales in ultimul secol. In prezent, Bazinul Dunarii acopera doar 20% din suprafata initiala acoperita de apa, din care doar jumatate mai prezinta caracteristici naturale in adevaratul sens al cuvantului.

Multe zone sunt poluate, sistemele defectuoase de canalizare si constructiile au marit riscul inundatiilor si au agravat problemele cauzate de poluare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *