Ziua Europeana a Pasarilor

Romania este o tara cu o diversitate biologica ridicata, exprimata la toate cele trei nivele de abordare (diversitatea sistemelor ecologice, diversitatea speciilor si diversitatea genetica), precum si cu un procent ridicat (47 % din suprafata tarii) de ecosisteme naturale si seminaturale. Aceasta se datoraeza faptului ca Romania reprezinta punctul de intalnire intre regiunile biogeografice
arctice, alpine, vestice si central europene, panonice, pontice, balcanice, submediteraneene, caucaziene si turanic-iraniene.
on ceea ce priveste pasarile, spatiul biogeografic al Romaniei ofera conditii pentru aproximativ 312 specii de pasari migratoare, majoritatea de apa, din totalul de circa 348 de specii de pasari identificate pe teritoriul tarii. De asemenea, Societatea Ornitologica Romana, cu ajutorul BirdLife International, a identificat 44 de zone de importanta avifaunistica, cu o suprafata totala de 6.557 km
2, reprezentand 3% din suprafata tarii, pentru care sunt necesare masuri speciale de protectie si conservare. ontre acestea, Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii” se distinge prin marime si prin numarul mare de specii de pasaride apa migratoare.

Protectia si conservarea speciilor de pasari care traiesc in mod natural in stare de salbaticie pe teritoriul european al Statelor Membre este asigurata de prevederile Directivei 79/409/CEE privind conservarea pasarilor salbatice, prevederi ce au fost deja transpuse in legislatia noastra interna prin Legea nr. 462 din 18 iulie 2001 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.
236/2000 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice. De asemenea, prin Legea nr. 13/1998, Romania a aderat la Conventia privind conservarea speciilor migratoare de animale salbatice. on Anexa nr. II a acestei conventii sunt stabilite speciile de animale salbatice migratoare care se gasesc intr-o stare de conservare nefavorabila si pentru care Partile semnatare trebuie sa incheie acorduri internationale care sa reglementeze masurile necesare pentru protectia lor. Astfel, in 1995 a fost adoptat Acordul privind conservarea pasarilor de apa migratoare african-eurasiatice, ratificat de
Romania prin Legea nr. 89/2000.

Scopul acestui Acord este de a intreprinde masuri coordonate pentru realizarea si mentinerea unei stari favorabile de protectie si conservare a speciilor de pasari de apa migratoare. on anul 2003, la prima Conferinta a Partilor la acest Acord, Romania a devenit vicepresedinte al Consiliului Coordonator al Acordului, presedentia fiind asigurata de Germania.

on anul 2000, Romania a semnat si Acordul pentru conservarea si managementul populatiilor de dropie (Otis tarda) central europene. oncepand cu anul 1999, tara noastra participa la Programul LIFE (L”Instrument Financier pour l”Environnement) al Comunitatii Europene ce reprezinta un instrument financiar pentru mediu, al carui obiectiv general este contributia la dezvoltarea si punerea in practica a politicii si legislatiei comunitare ce vizeaza protectia mediului, conservarea capitalului natural si dezvoltarea durabila. on cadrul sectiunii LIFE – Natura se ofera finatare pentru stabilirea si implementarea planurilor de management integrat pentru conservarea unor specii si a unor zone naturale protejate. Pana in prezent au obtinut finantare urmatoarele proiecte ce au ca scop direct protectia si conservarea speciilor de pasari:

Royal Society for the Protection of Birds

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *