31 mai – Ziua Mondiala fara Tutun

31 mai - Ziua Mondiala Fara Tutun

Ziua Mondiala Fara Tutun este marcata in toata lumea, in fiecare an, pe 31 mai.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat aceasta zi „Ziua Mondiala fara Tutun” in anul 1987 intr-o initiativa de a atrage atentia asupra pericolul utilizarii tutunului pentru societate, nu numai pentru fumatori.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), a sustinut in fiecare an aceasta initiativa mondiala, prin actiuni diverse, prin care atentiona populatia despre pericolul declansarii a mai multe forme de cancer datorate acestui viciu.

Ziua Mondiala fara Tutun, marcata in fiecare an la data de 31 mai, ofera cadrul informarii si sensibilizarii populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, demersurile forurilor internationale privind lupta impotriva raspandirii bolilor asociate consumului de tutun, precum si cu privire la dreptul fiecaruia dintre noi de a trai sanatos.

Datele statistice legate de efectele fumatului sunt mai mult decat ingrijoratoare, mai mult de cinci milioane de oameni mor anual din cauza unei afectiuni provocate de consumul de tutun: infarct, atac cerebral, cancer, afectiuni pulmonare etc.

Aceleasi date sumbre arata ca mai mult de 600.000 de persoane, dintre care peste 25 la suta copii, vor deceda din cauza expunerii la fumatul pasiv. Pana in 2030, numarul total al deceselor provocate de consumul de tutun ar putea creste la opt milioane de persoane anual.

Fumatul pasiv a devenit, de asemenea, un fenomen mondial. Oamenii, indiferent de tara si de cultura, sunt expusi la fumul de tutun in fiecare zi, acasa, la locul de munca, in mijloace de transport public, in baruri, restaurante, etc. S-a estimat ca peste 50 la suta dintre copiii din intreaga lume sunt expusi la fumatul pasiv, mai ales acasa.

Consecintele fumatului pasiv pe termen scurt in randul tinerilor includ afectiuni respiratorii si non-respiratorii, dependenta de nicotina si riscuri asociate consumului de alte substante.

Consecintele fumatului pasiv pe termen lung in randul tinerilor sunt intarite de faptul ca cei mai multi oameni tineri care fumeaza in mod regulat continua sa fumeze si la maturitate.

Dar daca tigara dauneaza grav santatii, ea are si un impact asupra mediului inconjurator.

Chistocul, mare poluator.

Aruncate in rigole sau canalizari, chistoacele elibereaza metale grele in apele pluviale si sol poluand pana la 8 litri de apa, care vor trebui tratati. Aruncate la radacina copacilor, ele afecteaza cresterea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *