Ziua Internationala a Marii Negre – 31 Octombrie 2013

Ziua Internationala a Marii Negre - 31 Octombrie 2013
Ziua Internationala a Marii Negre – 31 Octombrie 2013

Marea Neagra este una dintre cele mai remarcabile mari din lume. Ea este aproape in totalitate separata de restul oceanelor lumii si atinge adancimi de pana la 2212 m; are un bazin hidrografic de 420,000 km2, suprafata care corespunde unei treimi din zona continentala a Europei.
Un mare aport natural de fosfor si azot, provenind din Dunare si alte rauri, a facut intotdeauna din Marea Neagra o mare fertila. De mii de ani, aici exista o viata marina bogata si diversa, iar locuitorii de pe tarmurile ei au prosperat datorita pescuitului abundent. Milioane de oameni au beneficiat de cura helio-marina si s-au bucurat de frumusetea peisajului litoral: tarmuri muntoase, faleze inalte, plaje nisipoase, limanuri si grinduri deltaice.
In aprilie 1992, tarile riverane Marii Negre au semnat la Bucuresti „Conventia pentru protectia Marii Negre impotriva poluarii”. In iunie 1993 a fost infiintat Programul de Mediu pentru Marea Neagra (prescurtat sub acronimul BSEP). Fiecare tara riverana gazduieste un Centru de Activitate al BSEP, care se ocupa de cate un aspect al problemelor de mediu ale Marii Negre: masuri de urgenta in cazul accidentelor cu petrol (Varna, Bulgaria), pescuitul (Constanta, Romania), evaluarea gradului de poluare (Odessa, Ucraina), managementul zonei costiere (Krasnodar, Rusia), biodiversitatea (Batumi, Georgia), controlul poluarii (Istanbul, Turcia).
Pe data de 31 octombrie 1996, cele 6 tari riverane Marii Negre au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Reabilitarea si Protectia Marii Negre Impotriva Poluarii. Acest plan contine cel mai cuprinzator set de masuri initiale pentru reabilitarea Marii Negre. Aceasta data a fost desemnata ca “Ziua Internationala a Marii Negre”.
In zona marina aferenta judetului Constanta, corespunzatoare regiunii biogeografice pontice, sunt identificate mai multe situri Natura 2000:
– SPA “Marea Neagra” – cu suprafata totala de 147 242,9 ha din care 73621,45 ha este aferenta jud. Constanta (aproximativ 50%)
– SCI “Delta Dunarii zona marina” – cu suprafata totala de 123374 ha
– SCI “Izvoarele sulfuroase submarine de la Mangalia” – 362 ha
– SCI “Plaja submersa Eforie Nord – Eforie Sud” – 140 ha
– SCI “Vama Veche – 2 Mai” – 7196 ha
– SCI “Zona marina de la Capul Tuzla” – 1738 ha.
Agentia pentru Protectia Mediului Constanta marcheaza acest eveniment printr-o expozitie de colaje realizate de copiii de la Scoala cu clasele I-VIII nr.43, Scoala cu clasele I-VIII „Remus Opreanu” Constanta si Liceul Teoretic Murfatlar. Expozitia se va desfasura in perioada 25-31.10.2013. Cele mai reusite lucrari vor fi premiate in data de 31.10.2013.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *