Ziua Mondiala a Apei – 22 martie

Calitatea apei

In cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro a fost adoptata, la 22 decembrie 1992, hotararea prin care 22 martie devenea ‘Ziua Mondiala A Apei’.

Sarbatorirea Zilei Mondiale a Apei este un prilej de readucere in atentia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejarii cantitative si calitative a apelor .

Considerata de multa vreme ca un drept de la sine inteles, apa poate deveni, in multe zone ale lumii, in urmatoarele decenii, un factor de limitare a cresterii economice , a productiei alimentare si chiar motiv de confruntare armata Din nefericire, resursa de timp, ca si resursa de apa, s-ar putea sa se dovedeasca, amindoua, iluzorii.

Toata abundenta de apa poate fi intunecata de poluare, fenomen care reduce considerabil cantitatile de apa utilizabile. Fiecare litru de apa poluata eliberata in natura fara a fi tratata, contamineaza alti litri de apa dulce in riul in care a fost deversat. Deversarea produselor chimice si a metalelor grele, care prezinta pericol chiar si in concentratii extrem de mici, constituie o amenintare deosebit de grava pentru calitatea apei dar si asupra sanatatii oamenilor.

Stiati ca :
• Cea mai mare parte din resursele de apa ale Terrei – 96,5%- este concentrata in oceanul Planetar, fiind deci apa sarata si, ca atare, multa vreme inutilizabila ca apa potabila, in agricultura si in industrie? Apa dulce reprezinta 3,5% din volumul total de apa a hidrosferei, nefiind utilizabila in intregime pentru ca o buna parte se gaseste in forme inaccesibile ( ghetarii 77,2%, umiditatea din sol 22,4%, umiditatea atmosferica 0,04%).
• Cantitatea minima de apa potabila zilnic prevazuta de Natiunile Unite ca fiind strict necesara pentru un om pentru baut , gatit si spalat este de 50 litri dar , conform cifrelor UNICEF doar 13% din populatie are acces la igiena adecvata si doar 22 % la resurse apa potabila ?
• Un om poate supravietui citeva minute fara aer , 2-3 zile fara apa si 3-4 saptamani fara hrana ?
• Potrivit datelor ONU, pana in 2025 aproximativ 2 miliarde din populatia globului isi vor duce existenta in tari si regiuni care se vor confrunta cu o criza a apei, resursele de apa scazand de la un an la altul cu aproximativ 500 m3/locuitor?
• in fiecare zi mor 3800 de copii datorita bolilor asociate consumului de apa infestata si conditiilor improprii de viata? !!!

APA NU ESTE UN PRODUS COMERCIAL,
CI O MOSTENIRE CARE TREBUIE PĂSTRATĂ, PROTEJATĂ,
TRATATĂ SI APĂRATĂ CA ATARE!

Nu irosi apa!

•    Petrece un timp rezonabil la dus. Fiecare minut in plus inseamna 25 de litri de apa risipiti.

•    Inchide apa cand te speli pe dinti. Poti face astfel o economie de aproximativ 60 de litri de apa pe luna.

•    Alege o masina de spalat rufe economica. In acest fel, o familie poate economisi pana la 300 de litri de apa pe luna. (Masinile de spalat automate cu incarcare frontala au nevoie de 30-50 de litri de apa pentru un ciclu obisnuit de spalare. Cele cu incarcare prin partea verticala folosesc in medie 130 de litri de apa.)

•    Inlocuieste instalatiile sanitare vechi si inchide corect robinetul de apa dupa ce il folosesti pentru a face o economie de apa de aproape 500 de litri pe luna.

•    Inlocuieste vasele de WC obisnuite cu unele cu un consum reglabil sau diferentiat. Poti reduce astfel cu pana la 50% consumul de apa.

•    Fa dus in loc de baie. Astfel poti consuma de 4 ori mai putina apa. In timpul unui dus obisnuit de 10 minute se consuma 250 de litri de apa.

•    Inlocuieste capul de dus obisnuit cu unul economic. Desi cand te speli nu simti diferenta, acesta introduce aer in apa care curge prin dus, reducand consumul.

•    Cand reglezi temeperatura apei la dus, da apa calda mai incet in loc sa dai drumul la mai multa apa rece. Economisesti de 2 ori, atat prin reducerea cantitatii de apa cat si prin minimizarea consumului de apa calda, mai scumpa in medie cu 5%. In plus, economisesti si energia necesara in centrala pentru a incalzi apa.

•    Nu folosi vasul de toaleta ca pe un cos de gunoi. De fiecare data cand tragi apa la WC in alt scop decat acela pentru care a fost destinat, cheltuiesti echivalentul cantitatii de apa pe care o folosesti. Sa arunci la cosul de gunoi nu te costa nimic.

•    Utilizeaza apa doar cand ai nevoie sa clatesti vasele. Nu lasa apa sa curga atunci cand folosesti buretele si detergentul de vase. Astfel poti economisi 20 de litri de apa la fiecare ciclu de spalare. Spalatul vaselor intr-o gospodarie obisnuita inseamna un consum mediu zilnic de 150 de litri de apa.

•    Inchide apa cand folosesti sapunul pentru a te spala pe maini. Astfel economisesti cel putin 1 litru de apa la fiecare spalare pe maini.

•    Foloseste apa cu intermitenta cand te barbieresti. Poti face astfel o economie de 20 de litri de apa de persoana pe luna.

•    Asteapta pana cand ai suficiente haine de spalat pentru o incarcare completa a masinii de spalat. Economisesti timp, apa si electricitate.

•    Redu cantitatea de apa pentru clatire, prin utilizarea detergentilor ecologici.

•    Instaleaza o sita care introduce aer in apa care curge la robinet. Prin acest dispozitiv economisesti 20% din apa consumata fara a resimti in mod neplacut diferenta cand folosesti robinetul.

•    Colecteaza apa de ploaie daca locuiesti la casa. O poti folosi la udatul gradinii sau la spalatul masinii si astfel poti face o economie de 1.000 de litri pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *