Ziua Mondiala a Laptelui se sarbatoreste acum si in Romania

tobogan.jpgDe cateva zile bune tot vedem reclame la televizor si auzim pe postul radio Itsy Bitsy cum un baietel isi intreaba parintii de unde vine laptele, iar acestia incearca sa ii ofere o explicatie cat mai aproape de adevar. De fiecare data, la finalul reclamei, ni se spune ceva despre o anume zi in care se sarbatoreste laptele. Dar … de cand aceasta sarbatoare? Parca nu am mai auzit de ea pana acum.

Pe data de 20 Iunie 2009 s-a sarbatorit Ziua Mondiala a Laptelui, Parcul Tineretului din Bucuresti fiind invadat de copii si adulti imbracati in alb. Aici, in plin soare de vara (ca sa se fixeze calciul mai bine, nu de alta) au avut loc o serie de concursuri si programe pentru copii, jocuri, intreceri, acompaniate de muzica si dans. Nu au lipsit nici clovnii, teatrul de papusi, toboganele in forma de vacute si … evident, cat mai mult lapte, pentru ca toti participantii sa fie plini de energie.
De asemenea, Ziua Mondiala a Laptelui a oferit parintilor ocazia de a afla de la specialistii ASPOR mai multe despre osteoporoza si importanta laptelui in prevenirea acestei maladii.

Vine Romania si spune: pot sa stau si eu aici?

Aceasta sarbatoare exista inca din anul 2001 in tari ca: Norvegia, Suedia, Germania, dar si Tanzania, Burkina Faso si Fasia Gaza. Anul acesta, Romania a decis sa se alature si ea comunitatii internationale World Milk Day.
Studiile efectuate de specialisti in domeniu au aratat ca romanii consuma doar 37 litri de lapte pe cap de locuitor, in timp ce media din tarile din vestul Europei este de aproximativ 60 de litri.
Conform aprecierilor ASPOR, din cauza neglijarii importantei laptelui si a instalarii osteoporozei printre romani, una din trei femei si unu din cinci barbati sufera o fractura pe parcursul vietii. Pe deasupra, se prevede ca numarul de persoane care vor suferi de pe urma fracturilor in urmatorii va creste de doua sau chiar trei ori. De aceea, reprezentantii ASPOR au participat la sarbatoarea de pe data de 20 iunie, cu un punct de informare si testare a riscului de osteoporoza.
Irene Gedeon, Communication and Environment Director, Tetra Pak South Eastern Europe este de parere ca „este important sa aducem laptele in prim-plan, fie si macar pentru o zi, pentru a le reaminti romanilor despre beneficiile si importanta sa intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata. Asa s-a nascut ideea aducerii Sarbatorii Mondiale a Laptelui si in Romania”.

lapte1.jpgCe minuni poate face laptele?

Cel mai cunoscut beneficiu al laptelui este acela ca este un excelent intaritor al sistemului osos, insa acesta nu este singurul castig pe care ni-l aduce consumul regulat de lapte. De asemenea, iodul din lapte contribuie in mod semnificativ la buna functionare a glandei tiroide, in timp ce vitaminele B2 si B12, care se regasesc in lapte, ajuta la sanatatea functiilor cardiovasculare.
Dar mai presus de toate aceste calitati ale laptelui, calciul este principalul agent pozitiv continut de acest aliment. Nu numai ca ajuta la intarirea oaselor, dar provoaca o serie intreaga de alte actiuni benefice oragansimului uman:
1. apara colonul impotriva formarii celulelor canceroase care pot aparea in urma consumului de materiale chimice;
2. previne durerile de cap;
3. previne obezitatea la copii;
4. ii ajuta pe adulti sa piarda din greutate, deoarece laptele este sarac in grasimi;
5. in cazul femeilor, consumul regulat de produse lactate scade cu pana la 45% sansele de dobandire a cancerului de san, atunci cand femeile sunt dupa menopauza si cu 65% in perioada de pre-menopauza.

Surse: www.hotnews.ro, www.dietetik.ro.

Poza: www.newsin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *