Ziua Mondiala a Meteorologiei

Incepand inca din anul 1961 la 23 martie se sarbatoreste „Ziua Mondiala a Meteorologiei”, dovada a importantei pe care omenirea o acorda meteorologiei. Pentru anul 2003 Organizatia Meteorologica Mondiala a dedicat zilei de 23 martie un subiect cu o semnificatie deosebita: clima de maine. Tema este justificata si permanent actuala. Clima este de fapt, o resursa naturala, care trebuie utilizata in scopul dezvoltarii durabile, in spiritul Conferintelor de la RIO (1992), Johannesburg (2002) si Kyoto (martie 2003).

Un raport elaborat in septembrie 2001 de comisia interguvernamentala pentru schimbari climatice constata ca „o mare parte din incalzirea observata in ultimii 50 de ani se datoreaza activitatilor umane”. Acelas raport arata ca temperatura medie globala de suprafata ar putea creste cu 1,4 pana la 5,8 grade C pe perioada 1990-2100, fara precedent in ultimii 10.000 de ani, ceea ce permite estimarea ca nivelul oceanului planetar va creste cu 9 pana la 88 de cm. in aceeas perioada. Aceasta va ameninta semnificativ multe insule, porturi, terenuri agricole, resurse de apa dulce, zone turistice, si terenuri costiere productive.

In Romania in anul 2002 s-a inregistrat cea mai calda luna februarie, iar in 2003 s-a inregistrat cea mai rece luna februarie din ultimii ani. Si nu este singura bizarerie climatica „inregistrata”.

Multe dintre fenomenele climatice par a nu mai fi ce erau cu cateva decenii in urma. Manifestarile violente ale vremii sunt din ce in ce mai dese, secetele mai profunde si de mai lunga durata. De aceea meteorologii subliniaza o data in plus, de ziua lor, importanta care trebuie acordata acestor probleme.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei in Romania au fost organizate manifestari stiintifice si sarbatoresti la Bucuresti, la Centrul National de Prognoza Meteorologica, cat si la cele 6 centre meteorologice regionale din teritoriu. In Bucuresti manifestarile au cuprins mesaje ale conducerii Institutului National de Meteorologie si Hidrologie (director general Marinel Ioana), o vizita in institut, prezentari stiintifice pe tema „Clima de maine” si o conferinta de presa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *