Ziua Mondiala a Oceanelor: Peste 95% din suprafata marina este inca necunoscuta

Oceanele raman inca un mister pentru oameni: suprafata Lunii este mult mai bine cunoscuta decat cea a oceanelor de pe Terra, arata Fabien Cousteau, de Ziua Mondiala a Oceanelor, sarbatorita in fiecare an pe 8 iunie.ziua oceanelor

Ziua Mondiala a Oceanelor a fost declarata oficial de ONU pe 8 iunie, incepand din 2009. Conceptul a fost propus pe 8 iunie 1992 de Canada, la Summitul Pamantului din Rio de Janeiro, Brazilia.

Ziua Mondiala a Oceanelor este o oportunitate de a sarbatori in fiecare an apele Terrei, ceea ce ofera ele ca hrana si viata marina insasi. Poluarea globala si pescuitul in exces au dus la scaderea drastica a populatiei din majoritatea speciilor marine.

Anul acesta, tema zilei este „Oceane de Viata”.

Peste 245 de oameni de stiinta din 35 de tari cer infiintarea unui sistem global de parcuri oceanice pentru a ajuta la conservarea speciilor pe cale de disparitie.

Doar 0,4% din oceane sunt protejate de activitati extractive precum foratul, pescuitul sau mineritul.

Oceanele acopera 70% din suprafata Terrei, insa cunosc extrem de putine lucruri despre adancurile albastre.

95% din oceane nu sunt cartografiate, suprafata Lunii fiind mai cunoscuta decat lumea apelor de pe Pamant, spuen Fabien Cousteau, nepotul celebrului explorator Jacques Cousteau.

Cele cateva scufundari la fundul oceanelor au demonstrat ca oamenii se inseala despre viata pe Terra, a subliniat David Guggenheim de la Fundatia Ocean, SUA. Viata poate exista la adancimi extrem de mari sub oceane, in cele mai extreme conditii. Oamenii de stiinta spera ca tehnologia din viitorul apropiat sa le permita sa se scufunde si mai jos in abisul oceanelor, pentru a rezolva o parte din misterele planetei.

Aproximativ 1 milion de organisme marine traiesc in oceanele lumii, dar acest numar este mai mult ghicit, intrucat doar 230.000 de organisme marine au fost descoperite in realitate, potrivit Recensamantului Vietii Marine.

Ce putem face noi pentru a sarbatori oceanele? Sa nu mai poluam apele, sa nu mai aruncam gunoaie in ele si sa respectam frumoasele vietuitoare marine.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *