Ziua Mondiala a Sanatatii, sub semnul incalzirii globale

600.000 de oameni decedati in urma dezastrelor naturale, 150.000 morti din pricina caldurii extreme si a bolilor generate de schimbarea climei, 70.000, din cauza caniculei doar in Europa, intr-un singur an, este scenariul unui cosmar care abia a inceput.
„Protejarea sanatatii impotriva schimbarilor climatice” este sloganul sub care s-au desfasurat ieri in intreaga lume actiunile de celebrare a Zilei Mondiale a Sanatatii, sarbatoare care anul acesta coincide cu aniversarea a 60 de ani de la infiintarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Aceasta trage un semnal de alarma asupra consecintelor grave, pe care schimbarea climei le are asupra sanatatii. Acestea sunt cresterea numarului cazurilor de boli infectioase, decesele din ce in ce mai numeroase din cauza temperaturilor foarte mari, a lipsei apei potabile sau a calamitatilor. Cei mai sensibili la schimbarile climatice sunt copiii, batranii, persoanele cu dizabilitati, populatiile sarace sau izolate de pe glob, dar si relieful.

15.000 de morti in Franta

Inrautatirea starii de sanatate din cauza schimbarii climei are loc deja, avertizeaza oficialii OMS. Imbolnavirile legate de clima sunt raspunzatoare pentru peste 150.000 de decese si 5,5 milioane de ani de viata sanatoasa pierduti intr-un an, dezastrele legate de clima au dus la peste 600.000 de decese anual, mai ales in tarile in curs de dezvoltare. Chiar si in Europa, vara cu temperaturile extrem de ridicate din 2003 a provocat mai mult de 70.000 de decese. 15.000 de cazuri au fost semnalate doar in Franta, in zece zile de canicula. Bolile generate de clima, cum ar fi diareea, malaria, malnutritia, au cauzat mai mult de trei milioane de morti la nivel mondial.

Ne indreptam spre dezastru

Incepand din 2003, schimbarile climatice s-au facut simtite dramatic si in Romania, inclusiv in zona Olteniei. Inundatii catastrofale, vijelii, canicula sunt fenomene extreme, care se repeta in fiecare an, dar cu intensitate din ce in ce mai mare.

Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, in saptamana 26 iulie-1 august a anului 2005 au murit din cauza caniculei 56 de persoane. Alte 19 decese s-au inregistrat in iunie 2007, in interval de doar trei zile. Numarul este foarte mic comparativcu ceea ce s-a intamplat in Franta, dar neobisnuit de mare pentru Romania.

Nici previziunile pentru urmatorii ani nu sunt incurajatoare, sustin specialistii in sanatate publica. „Daca nu vor fi oprite tendintele actuale de incalzire globala, temperaturile ridicate, nivelurile crescute ale apelor marilor si vremea extrema (valuri de caldura, furtuni, inundatii, secete, cicloni etc.) ar putea duce la lipsuri importante de alimente, apa si carburanti, pierderi de vieti si camine, migratii in masa, decese si suferinta. Ucigasii sensibili la clima, cum ar fi malaria, subnutritia si diarea, care deja provoaca mai multe milioane de decese intr-un an, pot lovi si mai tare in viitor”, sustine dr. Narcisa Dinica, sefa Biroului de Promovare a Sanatatii din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj.

Protejarea planetei, o decizie personala

Singura posibilitate de a preveni dezastrul spre care ne indreptam este ca fiecare dintre noi sa constientizeze ce se intampla si sa intreprinda ceva. Incalzirea globala (efectul de sera) este o consecinta a suprasaturarii atmosferei cu dioxid de carbon si alte gaze de sera. Cei mai mari producatori de gaze de sera sunt autoturismele si colosii industriali. Defrisarea masiva este un alt motiv pentru care concentratia dioxidului de carbon din aer este in crestere, copacii fiind marii consumatori de dioxid de carbon si, in acelasi timp, producatori de oxigen.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *