Ziua Mondiala a Sanatatii

In 1948, prima Adunare Mondiala a Sanatatii a simtit nevoia crearii unei zile mondiale a sanatatii, iar din 1950 Ziua Mondiala a Sanatatii a fost celebrata pe 7 aprilie a fiecarui an, scopul acestei zile fiind acela de a creste nivelul de cunostinte la nivel global pe o anumita tema de sanatate si de a atrage atentia asupra unei zone prioritare de care sa se ocupe OMS.
De asemeni, aceasta zi este folosita ca un punct de lansare pentru programe sau proiecte pe termen lung, al caror actiuni vor continua si dupa aceasta zi . Ca argumente pentru aceasta afirmatie sa facem o retrospectiva a ultimilor ani, de cand in Romania se celebreaza aceasta zi, fiecare an avand o tema reprezentativa din punct de vedere al sanatatii publice la nivel mondial :
1995 – Eradicarea Poliomielitei
1996 – Orase mai curate pentru o viata mai buna
1997 – Emergenta: Bolile Infectioase
1998 – Maternitate in siguranta
1999 – Imbatranirea activa face diferenta
2000 – Siguranta sangelui incepe cu mine
2001 – Sanatatea mentala – Stop Excluderii – „Indrazneste sa-ti pese”
2002 – Miscare pentru sanatate
2003 – Da forma viitorului vietii
2004 – Siguranta circulatiei
2005 – Fiecare mama si fiecare copil conteaza
2006 – Impreuna pentru sanatate

Mesajul acestui an pentru ziua de 7 aprilie – „Impreuna pentru sanatate” atrage atentia asupra unei probleme cronice legate de criza resurselor umane care lucreaza in domeniul sanatatii. Aceasta criza nu se refera numai la medici si asistenti, ci este extinsa la educatori, traineri, manageri, personalul administratiei etc. „Capacitatea de a raspunde si reactiona la pericolul reprezentat de gripa , eforturile globale inteprinse pentru atingerea „Obiectivelor Dezvoltarii Milenare”, toate eforturile de a trata fiecare boala ca prioritate, sunt amenintate de lipsa acestor resurse.
Slaba distribuire a resurselor, talente irosite sau nefolosite, migratia fortei de munca in domeniul sanatatii nu fac decat sa agraveze aceasta situatie . Fara o puternica forta de munca in sanatate, progresele in sistemele de sanatate nu pot fi atinse si nu pot beneficia de ele oamenii care au nevoie de ingrijiri.
Solutii exista, moduri inovatoare si eficiente pentru educarea, instruirea si pastrarea fortei de munca din domeniul sanitar, parteneriate publice – private, tehnici adecvate de finantare si de management, succesul experientei din alte tari, toate ne ajuta sa invatam unii de la altii.
Aceasta zi ne da noua tuturor ocazia sa celebram contributia remarcabila a lucrarilor in domeniul sanatatii si progresele facute de acestia, de aceea va invit sa va alaturati OMS sa facem cunoscuta aceasta problema cronica si sa avem grija ca lucratorii din domeniul sanitar sa lucreze unde e nevoie, cand e nevoie, cu instrumente necesare pentru a asigura cel mai inalt nivel de ingrijiri pentru oameni – oriunde. (Discursul Dr. LEE JONG-WOOK Director General)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *