Ziua Pamantului 2010. Cum poti sarbatori Planeta Albastra

Ziua Pamantului este menita sa atraga atentia oamenilor asupra importantei mediului inconjurator. 22 aprilie a devenit Ziua Pamantului (Earth Day) in 1970, la initiativa senatorului american Gaylord Nelson.earthday

Ideea senatorului Nelson s-a bucurat de sustinere din partea unui grup de studenti, lideri de organizatii si oameni de afaceri din Philadelphia, dar si din alte regiuni, astfel ca in 1970, intre 16 si 22 aprilie, au fost organizate tot felul de activitati pentru a educa publicul cu privire la importanta protejarii mediului inconjurator.

20 de ani mai tarziu, in 1990, nu mai putin de 200 de milioane de oameni din 141 de tari s-au mobilizat pentru a sarbatori Ziua Pamantului. Evenimentele din acel an au dat un imbold puternic activitatilor de reciclare si au pavat calea pentru summitul dedicat mediului inconjurator al Natiunilor Unite, din 1992. Una dintre cele mai ample mobilizari de Ziua Pamantului a avut loc in 2007, adunand circa un miliard de oameni.

Ziua Pamantului 2010 coincide cu Conferinta Mondiala asupra Schimbarilor Climatice si cu Anul International al Biodiversitatii.

Desi se bucura de o popularizare mai mica decat Ora Pamantului, cand oamenii de pretutindeni sunt chemati sa nu foloseasca energia electrica timp de 60 de minute, Ziua Pamantului are acelasi scop: sa atraga atentia asupra degradarii mediului inconjurator, asupra efectelor poluarii si sa educe cu privire la actiunile pe care fiecare dintre noi le poate intreprinde pentru a ajuta la conservarea naturii.

Ziua Pamantului este sarbatorita si in Romania. La Timisoara, de exemplu, copiii prescolari vor realiza desene si obiecte din materiale reciclabile, reunite mai apoi intr-o expozitie. La Cluj, se organizeaza o editie speciala a Marsului Biciclistilor.

La Turda, Asociatia Slow Food, Fundatia de Ecologie si Turism „Potaissa” si Asociatia Ecologista Floare de Colt vor organiza diferite ateliere educative pe teme de protectia mediului, proiectii de filme pe teme de protectia mediului si o excursie la Cheile Turzii.

In Bucuresti, la ora 12:00 in Parcul Kiseleff se organizeaza „Zona libera de indiferenta”, unde ecologistii pot semna un document lung de cativa metri cu mainile imbibate in acuarela.

Tu cum sarbatoresti Planeta Albastra? Ai putea ca, macar pe 22 aprilie, sa alegi bicicleta in locul masinii sau chiar o plimbare spre scoala sau munca. Ar putea fi ziua in care incepi sa selectezi deseurile casnice, astfel incat data viitoare cand duci gunoiul sa pui hartia, plasticul si sticla in containerele special amenajate din oras. Sau ai putea sa te uiti la documentarul Home, dedicat evolutiei si frumusetii Pamantului. Spune-ne daca vei face ceva special astazi, de Ziua Pamantului!

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *