Ziua Pamantului

Ziua Pamantului – eveniment simbol al responsabilitatii civice in protectia mediului-a aparut cu scopul de a constientiza populatia si factorii de decizie privind necesitatea conservarii resurselor naturale ale lumii.Protejand resursele naturale (plante, animale, depozite minerale, soluri, apa, aer, combustibili fosili ca petrol, gaze naturale, carbuni etc), protejand biosfera, dar mai ales viata si sanatatea oamenilor implicit planeta albastra-PAMANTUL!

Dupa 1990, a fost sarbatorita si in tara noastra. Anul acesta sloganul sub care se celebreaza <<Chemare pentru clima>>.

Nu intamplator a fost ales acest slogan. Simtim cu totii schimbarile de clima ce au inceput sa se petreaca in ultimii ani. Se observa cum din cauza lor au inceput sa dispara specii de plante, de animale, ghetarii se topesc, se amplifica fenomenele extreme etc.

Clima este efectul pe termen lung al radiatiei solare asupra suprafetei variate si asupra atmosferei Pamantului, care se manifesta prin schimbari ale factorilor atmosferici, in timp ce acesta se roteste. Cel mai bine, poate fi inteleasa media schimbarilor de temperatura anuale combinata cu media precipitatiilor dintr-o anumita zona geografica.

Clima are efecte profunde asupra tuturor formelor de viata de pe Pamant: microorganisme, plante, animale, insecte, pasari si oameni. Activitatea oamenilor poate afecta clima prin:

-modificarea scoartei terestre

-taierea padurilor

-secarea lacurilor, baltilor si mlastinilor

-poluarea industriala.

Echilibrul natural al planetei este afectat si Pamantul se incalzeste. Aceste schimbari se datoreaza incalzirii atmosferice graduale a Pamantului.

In ultimii ani aceste schimbari s-au petrecut intr-un mod foarte rapid si distrugator. Uraganele si alte fenomene extreme devin tot mai severe si devastatoar, cum au fost recent, uraganele Katrina si Rita. Unii specialisti apreciaza ca ploile si unele caderi de zapada vor creste cantitativ in unele zone si vor scadea dramatic in altele, ceea ce va duce la inundatii distrugatoare sau seceta. Alte fenomene meteo severe, cum ar fi valuri uriase, temperaturi extreme, tornade, furtuni de zapada, uragane, viscole pot aparea din ce in ce mai des. Nivelul marilor poate creste, inundand tarmurile joase, lucru ce afecteaza milioanele de oameni ce locuiesc acolo. De asemenea, specii de plante si animale pot disparea daca habitatul lor natural este distrus.

Ne aflam intr-un moment de rascruce al istoriei Pamantului, un moment in care umanitatea trebuie sa decida viitorul sau. Pe masura ce lumea devine din ce in ce mai interdependenta si fragila, viitorul ne poate rezerva atat mari pericole, cat si nebanuite oportunitati. Pentru a progresa trebuie sa recunoatem ca in mijlocul diversitatii magnifice de culturi si forme de viata suntem o singura familie umana si o singura comunitate terestra cu un destin comun.
Omenirea este o parte a unui vast univers in evolutie. Pamantul este el insusi viu, gazduind o comunitate unica a vietii. Fortele naturii fac din existenta o aventura solicitanta si nesigura, dar Pamantul a oferit conditiile esentiale pentru evolutia vietii. Persistenta fiintelor vii depinde de conservarea unei biosfere sanatoase, cu toate sistemel sale ecologice, o varietate bogata de plante si animale, soluri fertile, ape pure si aer curat. Protectia vitalitatii, diversitatii si frumusetii Pamantului este o responsabilitate sacra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *