Zmeura, fructul tineretii vesnice

Zmeura, fructul tinere?ii ve?nice
Zmeura, fructul tineretii vesnice
Zmeura, fructul tineretii vesnice

Zmeura, fructul tineretii vesnice, cu un gust inconfundabil, isi are originea in Asia. Numita si „regina fructelor de padure”, ea se gaseste, astazi, pe toata suprafata globului.

Primele mentiuni despre zmeura au fost consemnate in 1548 intr-o carte, scrisa in limba engleza, despre beneficiile medicale ale plantelor.

Zmeurul este un arbust peren, care apartine genului Rubus, din familia Rosaceae. Florile au dimensiuni mici si culoarea alba. Este o planta specifica zonelor temperate, ca atare, aceasta este intalnita frecvent si in Romania. Pentru o dezvoltare optima, arbustul are nevoie de soare si apa. Fructele sale sunt dulci-acrisoare si foarte aromate. Culoarea acestora poate fi rosie, galbena sau chiar visiniu inchis spre negru. La noi in tara se intalnesc mai ales cele de culoare rosie.

Fructele sunt foarte apreciate si utilizate atat pentru a fi consumate proaspete cat si preparate. Zmeura contine o cantitate semnificativa de polifenoli antioxidanti, vitaminele B1, B2 si B3, acid folic, cupru si fier. Sunt o sursa bogata de vitamina C, magneziu si fibre, necesare unei bune functionari a organismului.

Frunzele, in stare proaspata sau uscata sunt folosite in medicina ca ceaiuri. Acestea au un gust astringent si au urmatoarele efecte: reduc sangerarile din timpul menstruatiei, relaxeaza uterul, intaresc peretii uterini si diminueaza spasmele intestinale si crampele menstruale, sporesc lactatia, sustin sanatatea unghiilor, a oaselor, a dintilor, a gingiei si a pielii, combat diareea si greturile de dimineata.

Uleiul din seminte de zmeura este bogat in vitamina E, acizi grasi Omega-3 si are un factor de protectie solara de 25-50.

Din zmeura se extrage o substanta numita zilitol, care ajuta la tratarea si/sau prevenirea cariilor dentare.

Zmeura, saraca in calorii si bogata in fibre, este esentiala in alimentatia zilnica. Fibrele insolubile ajuta la mentinerea greutatii corpului iar cele solubile scad nivelul colesterolului, protejand vasele sangvine de depunerile de grasime si prevenind astfel instalarea unor afectiuni severe.

Studii preliminarii asupra consumului regulat de zmeura au demonstrat ca acesta poate fi benefic impotriva inflamatiilor, diabetului, alergiilor si a degradarii vederii odata cu imbatranirea. Studiile arata ca persoanele care consuma zmeura de cel putin cinci ori pe saptamana au un risc mai scazut cu 36% de a face degenerescenta maculara, fata de persoanele care consuma mai rar sau deloc aceste fructe. Consumul zilnic al acestui fruct ne poate feri de numeroase probleme de sanatate precum cancerul, obezitatea, afectiunile cardiovasculare si infertilitatea.

Prin continutul de antioxidanti, de 10 ori mai mare decat cel al rosiilor si de 50 de ori mai mare decat al capsunilor, protejeaza celulele impotriva deteriorarii cauzata de moleculele instabile, numite si radicali liberi. Zmeura contine, de asemenea, acid elagic despre care se spune ca este un compus anti-carcinogenic.

Antocianinele, colorantii care dau culoarea zmeurei, pot, de asemenea, sa confere stralucire pielii. In plus, ei stimuleaza producerea colagenului, mentinand tenul impecabil, impiedicand astfel aparitia ridurilor de expresie. Mai mult decat atat, antocianinele ajuta la eliminarea bacteriilor si a ciupercilor care se pot dezvolta pe suprafata pielii, prevenind infectiile si aparitia cosurilor.

Cercetarile stiintifice arata ca zmeura este extrem de bogata in substante cu efect antioxidant, fiind chiar cel mai puternic fruct in acest sens.

Datorita continutului de potasiu, zmeura previne riscul atacului miocardic si mentine tensiunea sangelui, iar mineralele precum fierul, cuprul si magneziul ajuta la producerea globulelor rosii, tinand la distanta anemia si prevenind oboseala.

Zmeura poate fi consumata in doze de 150-200 de grame zilnic de catre persoanele cu diabet, deoarece contine foarte putine zaharuri, care nu duc la cresteri notabile ale glicemiei. Mai mult, curele lungi cu zmeura stabilizeaza glicemia si stimuleaza pancreasul. Tratamentul cu zmeura este foarte eficient, mai ales pentru prevenirea complicatiilor cardiovasculare ale diabetului.

Prin continutul unei importante cantitati de potasiu, mangan, cupru, fier si magneziu, ajuta la controlul tensiunii arteriale si al pulsului cardiac.

Fenolii si acidul salicilic din zmeura reduc inflamatiile articulare, calmeaza durerile si ajuta la imbunatatirea mobilitatii articulare. Avand un continut bogat de vitamina C, zmeura previne riscul aparitiei reumatismului.

Conform unor studii de laborator, oxalatii din zmeura pot provoca probleme de sanatate celor care au pietre la rinichi sau coleist. Aceeasi substanta poate fi responsabila pentru insuficienta absorbtie a calciului in organism. De asemenea, pentru ca zmeura contine salicilati, persoanele alergice la aspirina trebuie sa evite consumul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *