Zona moarta din Golful Mexic in pericol sa se mareasca

Conform ultimei estimari realizate de ecologistul acvatic Donald Scavia, alaturi de colegii sai de la Universitatea din Michigan (SUA), zona moarta din Golful Mexic ar putea ajunge la aproape 8500 mile patrate – aproximativ marimea orasului New Jersey.
golful mexic
Anii 2001, 2008 si 2009 sunt principalii ani in care zona moarta din Golf a atins o suprafata atat de mare, iar in urmatorul deceniu tinde sa ameninte sanatatea faunei acvatice si implicit a industriei pescuitului.

Zonele preconizate sa se mareasca in acest an sunt raurile Mississppi si Atchafalaya, al caror debit a depasit media normala cu 11% in aceasta primavara. Debitele contin cantitati mari de nitrogen nutritiv si fosfor, in mare parte cauzate de aruncarea deseurilor ramase de la ferme.

Nutrienti astfel formati cauzeaza inflorirea algelor care mor, apoi se scufunda. Bacteria rezultata din descompunerea materiei utilizeaza tot oxigenul din apa, producand spatiu nelocuibil pentru alte vietuitoare marine.

Cu toate ca in Golful Chesapeake, s-a inregistrat in lunile ianuarie- aprilie a.c. o scadere a debitului, oamenii de stiinta au ramas in alerta din cauza debitului crescut din luna iunie, dincolo de perioada folosita pentru cercetari.

„Este incurajant sa vedem Golful Chesapeake cum scade in debit si se micsoreaza astfel zona moarta, dar trebuie sa ne amintim ca o reducere anticipata se datoreaza in special precipitatilor reduse”, a spus Scavia.

Cercetarea hipoxiei (oxigenare insuficienta) din Golful Mexic a fost realizata de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Lousiana si Consortiul Marin al universitatilor din Louisiana.

Suprafata oficiala de hipoxie a zonei golfului va fi anuntata de Centrul de Administrare Atmosferica si Oceanica al Natiunilor Unite in perioada 18-26 iulie. Sa speram ca vor fi vesti bune.

Sursa : EcoSeed

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *