Zona turistica Fintinele – Risca – sufocata de gunoaie si peturi

Zona turistica Fintinele – Risca – sufocata de gunoaie si peturi

Zona turistica Fintinele – Risca – sufocata de gunoaie si peturi

Zona Fintinele-Risca, un obiectiv turistic preferat de mii de persoane din diverse colturi ale tarii, dar si din strainatate, este sufocata de pet-uri si pungi cu gunoaie. Mai mult, in zona nu exista nici macar un container sau un tomberon in care turistii sa poata lasa resturile menajere.

Zona Fintinele, situata in proximitatea lacului de la Belis, face parte din Parcul National Apuseni, iar administrativ apartine de comuna Risca. Dupa Revolutia din 1989, Primaria Risca a concesionat persoanelor fizice numeroase parcele de teren atit pe malul lacului, cit si in fosta cariera de piatra folosita la ridicarea barajului. Acest lucru a facut posibila construirea de cabane si pensiuni, transformind zona intr-un adevarat sat de vacanta.


Desi zona s-a dezvoltat continuu din punct de vedere turistic, autoritatile din comuna Risca nu au raspuns, din pacate, cu masuri edilitare la noile realitati din acest colt al judetului. Astfel, in zona nu poate fi gasit nici macar un container sau tomberon in care turistii sa-si poata lasa resturile menajere dupa un weekend petrecut in aceasta parte a judetului. Daca o parte dintre cei care-si petrec timpul liber prin aceste locuri isi transporta resturile menajere la locul de domiciliu pentru a nu le lasa la voia intimplarii, multi insa nu inteleg ca natura trebuie protejata, lasindu-si pungile cu mizerie la locul de picnic sau le arunca prin vai, in padure sau pe pasune.

In acest weekend, cei care au ales sa mearga la Lacul Belis au avut parte de imagini deplorabile. Chiar pe malul lacului, linga parcarea din statiune, turistii au putut vedea un adevarat morman de gunoaie. De asemenea, pe apa pluteau sute de pet-uri, ca si cum amenajarea hidrografica ar fi un loc de aruncat gunoaie si nu una aflata in zona protejata Parcul National Apuseni si din care ajunge apa la robinetul a sute de mii de clujeni.

„Privelistea e frumoasa, dar, daca te uiti in jos, cam plingi”, se pling turistii. “E dureros. Pacat de peisaj, asa ceva nu stiu citi au in lume”, spun si altii. Proprietarii de pensiuni si cabane din zona spun ca i-au cerut primarului din comuna Risca, Ioan Morar, sa faca demersuri pentru a amplasa in zona statiunii si a caselor de vacanta un container si citeva tomberoane. Acestia sustin ca primarul a fost total indiferent la aceasta solicitare, edilul raspunzind ca turistii care vin la Fintinele „nu-i aduc voturi”. Nu stim cum poate fi catalogata reactia primarului la aceasta problema, insa ce e cert e ca o zona turistica fara mizerie si peturi in comuna Risca i-ar putea aduce edilului ceva mult mai important decit voturile: prestigiu si aprecieri din partea miilor de turisti care calca aceste locuri.23 Apr 2014 - Sursa: Ziarul FacliaArticole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016