Zona Vasluiului a inceput sa fie tot mai cautata de investitorii care doresc sa infiinteze parcuri eoliene.

Avocatul Poporului: Ce sunt certificatele verzi si de ce apar pe factura la energie electica
Zona Vasluiului a inceput sa fie tot mai cautata de investitorii care doresc sa infiinteze parcuri eoliene.

Zona Vasluiului a inceput sa fie tot mai cautata de investitorii care doresc sa infiinteze parcuri eoliene. Patru centrale functioneaza deja la parametrii normali.
Oricat s-au straduit autoritatile sa alunge saracia din judetul Vaslui, investitorii au ocolit aceasta zona. Cea mai crunta situatie din punct de vedere al investitiilor este in mediul rural. La sate, nimeni nu a dezvoltat vreo afacere in afara micilor magazine de unde taranii cumpara alimente sau bautura “pe caiet”. De doi ani insa, situatia pare sa se schimbe. Energia eoliana este cea care se pare ca da viata investitiilor la sate. Tot mai multi investitori realizeaza potentialul zonei in ceea ce priveste energia verde.
Pana in prezent, 47 de firme au obtinut toate avizele necesare pentru a construi parcuri eoliene in 37 de localitati din judetul nostru. Patru astfel de investitii au inceput deja sa produca energie electrica.
“Vasluiul a inceput sa fie unul dintre cele mai importante judete unde se construiesc centrale eoliene. Avem 47 de proiecte aprobate, cu toate avizele necesare. Nu am facut o centralizare, dar in mod cert aceste proiecte au sute si sute de megawati. In conditiile in care, intr-un an, doi, intra in functiune toate aceste investitii, judetul Vaslui va fi o importanta baza pentru industria energetica nepoluanta”, ne-a spus Adrian Jecu, prim-comisar la Garda de Mediu Vaslui.
La acesta ora, functioneaza parcul eolian din Vutcani si alte trei parcuri de pe Valea Prutului. Potrivit proiectelor, cel mai mare astfel de parc, cu 119 turbine, va fi cel de la Ivesti-Pogonesti-Coroiesti, urmat de cel de la Padureni-Stanilesti, cu 100 turbine, si cel de la Viisoara-Dodesti, cu 80 de turbine.
Companiile mari sunt cele care si-au dat seama primele ca in judetul Vaslui pot fi investite cu usurinta milioane de euro. Acestea fac fericiti sute si sute de localnici deoarece platesc anual o chirie de 3.000 de euro pentru fiecare turbina pe care o instaleaza pe un teren privat. Potrivit autoritatilor locale, satenii mai pot beneficia de drumuri refacute, apa curenta, sistem de canalizare, gropi de gunoi publice, modernizari care ajung la cateva sute de mii de euro. De exemplu, la Vutcani, parcul eolian a adus si o investitie pe care autoritatile locale nu ar fi avut nicio sansa sa o realizeze: reabilitarea unui drum comunal pe o distanta de 11 kilometri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *