-¹CE a prezentat o noua strategie pentru stoparea in interval de zece ani a pierderilor in materie de biodiversitate

-¹CE a prezentat o noua strategie pentru stoparea in interval de zece ani a pierderilor in materie de biodiversitate

Comisia a prezentat noua strategie pentru protejarea si ameliorarea starii biodiversitatii in Europa in cursul urmatorului deceniu. Strategia include sase tinte care incearca sa combata principalele cauze ale pierderii biodiversitatii, de natura sa reduca presiunile asupra naturii si a serviciilor ecosistemice din UE prin conectarea obiectivelor tinand de biodiversitate la politicile sectoriale cheie. Sunt abordate si aspectele globale ale pierderii biodiversitatii, garantand astfel contributia UE la combaterea pierderii biodiversitatii in intreaga lume. Strategia corespunde angajamentelor luate de UE anul trecut la Nagoya, in Japonia.

„A venit momentul sa ne intensificam foarte mult eforturile. Am incredere ca aceasta noua abordare multisectoriala ne va aduce din nou pe drumul cel bun pentru a pune capat pana in 2020 pierderii biodiversitatii”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, informeaza CE.

Degradarea biodiversitatii provoaca pierderi sociale si economice uriase pentru UE. Polenizarea prin intermediul insectelor, de exemplu, care este in declin accentuat in Europa, are in UE o valoare economica estimata la 15 miliarde euro pe an. Situatia este la fel de ingrijoratoare la nivel mondial.

Strategia adoptata contine sase obiective:

Punerea integrala in aplicare a legislatiei existente de protectie a naturii si a retelei de rezervatii naturale, in vederea asigurarii unor ameliorari considerabile ale starii de conservare a habitatelor si a speciilor
Ameliorarea si refacerea, in masura posibilului, a ecosistemelor si a serviciilor ecosistemice, in special prin folosirea pe scara mai larga a infrastructurilor ecologice –
Asigurarea sustenabilitatii activitatilor agricole si forestiere
Protejarea rezervelor de peste din UE
Tinerea sub control a speciilor invazive, care reprezinta o cauza tot mai importanta a pierderii biodiversitatii in UE
Intensificarea contributiei UE la actiunile concertate de la nivel mondial pentru prevenirea pierderii biodiversitatii.

In Uniunea Europeana, pierderea diversitatii este provocata in principal de modificari ale utilizarii

terenurilor, poluare, supraexploatarea resurselor, raspandirea necontrolata a speciilor alogene si schimbarile climatice. Numai 17% dintre habitatele si speciile evaluate au o stare de conservare favorabila, iar majoritatea ecosistemelor nu mai sunt capabile sa ofere serviciile optime din punct de vedere calitativ si cantitativ, cum ar fi polenizarea culturilor, aer si apa curate si tinerea sub control a inundatiilor si a eroziunilor.
Ritmurile mondiale actuale de disparitie a speciilor sunt de pana la 1 000 de ori mai ridicate decat cele naturale, in principal din cauza activitatilor umane. in Uniunea Europeana circa 25% dintre speciile animale europene, incluzand mamiferele, amfibienii, reptilele, pasarile si fluturii sunt in pericol de disparitie, iar 88% dintre rezervele de peste sunt supraexploatate sau intr-un proces avansat de epuizare.

Strategia UE privind biodiversitatea va lua in considerare masurarea capitalului natural al Europei si integrarea valorii serviciilor ecosistemice in elaborarea de politici.

„Exista o nevoie de evaluare economica a beneficiilor si a costurilor de protejare a biodiversitatii, in scopul de a face progrese si de a ne orienta spre o mai buna elaborare a politicilor. Suntem constienti de faptul ca nu totul poate fi evaluat in termeni monetari,”a declarat Francois Wakenhut, seful comisiei privind biodiversitatea din cadrul CE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *