​Ucraina intentioneaza sa „revitalizeze” zonele contaminate din jurul centralei nucleare de la Cernobil

  0
  564
  ​Ucraina intentioneaza sa "revitalizeze" zonele contaminate din jurul centralei nucleare de la Cernobil
  Ucraina intentioneaza sa "revitalizeze" zonele contaminate din jurul centralei nucleare de la Cernobil

  Ucraina lucreaza in prezent la un program guvernamental extins destinat curatarii zonelor contaminate adiacente centralei nucleare de la Cernobil, a anuntat luni premierul Mykola Azarov, conform RIA Novosti. Potrivit expertilor, nivelul radiatilor din zona de excludere de la Cernobil a scazut simtitor in ultimii ani, a declarat Azarov, adaugand ca, in afara zonei de excludere, in regiunea Kiev, nu exista zone locuite cu niveluri ridicate de radiatii.

  „Avem motive intemeiate pentru a revitaliza, ‘de a oferi un nou suflu’ acestor case, orase si zone rezidentiale abandonate. Ele reprezinta locuri de munca si venituri suplimentare la bugetul nostru”, a explicat prim-ministrul ucrainean.

  Presedintele Victor Ianukovici a anuntat, la sfarsitul lunii martie, ca Ucraina va incepe pe 26 aprilie constructia unui nou sarcofag la centrala nucleara de la Cernobil, atunci cand se vor implini 26 de ani de la dezastrul nuclear. Costurile sarcofagului se vor ridica la suma de 935 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor fiind donati in cadrul unei reuniuni la nivel global in timp ce Ucraina va contribui cu numai 6% din total.

  Constructia camerei de izolare, o instalatie din metal cu o inaltime de 105 metri si 260 de metri lungime, va fi finalizata pana in 2015 si va acoperi reactorul distrus. Acesta a fost acoperit cu beton la cateva luni de la dezastru, in 1986, insa constructia a inceput sa se degradeze si exista pericolul unor scurgeri de radiatii.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.