“Drumul lui Basescu” – Mai rapid decat autostrada Bechtel

In urma vizitei presedintelui Traian Basescu, Drumul National 66 A, care trece prin Parcul National Retezat, a avansat mai mult decat lucrarile la Autostrada Bechtel. Desi au promis ca vor face tot felul de lucrari care sa ajute animalele salbatice sa treaca drumul, constructorii nu si-au respectat angajamentele.
drumuri in parcuri nationale
In 2007, Jurnalul National a dus o campanie de presa impotriva DN 66A, supranumit si drumul lui Basescu, articolele fiind preluate de celelalte ziare si de o parte din televiziuni. Un fost drum forestier care trecea prin parcurile nationale Retezat si Domogled (chiar printr-o zona strict protejata a acestuia din urma) urma sa devina Drumul National 66A. Lucrarile au inceput in anii “90, pe vremea cand Traian Basescu era ministrul Transporturilor, dar au fost intrerupte din lipsa banilor. Au fost reluate anul trecut, insa oprite de Garda de Mediu, care, la presiunea opiniei publice, a inspectat de mai multe ori zona. Comisarii Garzii au descoperit ca nu existau documente elementare pentru realizarea constructiei si a dispus suspendarea lucrarilor in momentul in care constructorii obtineau avizele. Presedintele Basescu a gasit insa de cuviinta sa ceara Parchetului sa investigheze modul in care a fost suspendata lucrarea, ba chiar a si vizitat zona si santierul.
parcul national retezat
NU SE RESPECTA CE S-A PROMIS
Jurnalul National va prezinta astazi in exclusivitate noi informatii despre Drumul lui Basescu. De anul trecut si pana acum, lucrarile la drum au avansat intr-un ritm mai alert decat cele la Autostrada Transilvania, construita de compania Bechtel. Mai exact, s-au mai facut inca 10 kilometri, iar lucrarile au trecut de Parcul National Retezat, urmand sa intre in curand in Domogled. Mai mult, desi conform solicitarilor Administratiei Parcului, Garzii de Mediu si ecologistilor de la Greenpeace si WWF urmau sa se faca pasaje supraterane pentru mamiferele mari (urs, lup, ras), acum nu se mai fac. Constructorii nu mai inalta nici macar drumul cu cativa metri, asa cum se angajasera, ca sa treaca animalele pe dedesubt. Fac trecerile la nivel cu drumul, astfel ca animalele vor fi nevoite practic sa treaca peste drum. Spun ca vor pune limita de viteza. Probabil ca vor pune si semafoare si vor tipari ghiduri de informare in randul ursilor, ca acestia sa invete sa treaca doar pe culoarea verde si sa se fereasca de vitezomani, ATV-uri si vanatori.

10 kilometri s-au construit de anul trecut si pana acum din drumul lui Basescu, sosea nationala a carei constructie afecteaza Parcurile Nationale Retezat si Domogled

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente