„Arborele sexului”, pe cale de disparitie in Uganda

0
917

Afrodiziacul numarul unu al Ugandei, un soi de portocal pitic numit de oamenii de stiinta „citropsis articulata”, se afla in pericol de disparitie, releva AFP. Considerat de traditia locala un „arbore al sexului”, acesta are niste radacini care, daca sunt consumate, au un efect similar medicamentului Viagra si, in plus, nu costa nimic.

Pentru ca, dupa ce este smuls din pamant pentru a-i fi utilizate radacinile, arborele nu se mai inmulteste, citropsis devine pe zi ce trece tot mai greu de gasit. In plus, fructele acestei specii pitice de portocal rosu sunt foarte gustoase. Oamenii din zona padurii Mabira, una dintre cele mai frumoase din Africa, au toate motivele sa-l regrete.

„Radacina de citropsis isi face efectul dupa trei ore de la consumarea sa”, afirma nostalgic Kasozi Bruham, un „client” regulat, de 49 de ani, care locuieste la 50 de kilometri in estul Kamparei. „Suntem ingrijorati de rarirea citropsisului. Aici exista o mare problema cu impotenta, iar oamenii vor fi nevoiti sa se dispenseze de acest arbore si sa-si cumpere un medicament echivalent”, afirma alarmat localnicul.

Maud Kamatenesi-Mugisha, botanist si specialist in sanatatea reproducerii, spune ca tulburarile de erectie in Uganda sunt frecvente si sunt provocate de stres sau somaj, fiind in legatura directa cu diabetul, hipertensiunea si malnutritia.

Din nefericire, aproximativ 80% din locuitorii ugan-dezi depind de plantele medicinale pentru a-si intretine sanatatea zilnica, in conditiile in care medicamentele moderne sunt prea scumpe, iar spitalele sunt situate la distante mari fata de locuinte

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.