„Bomba” de la Protan a explodat

Concesionarul activitatii de ecarisaj pe toata tara a decis sa-si inchida cele opt unitati. Procesatorii de carne risca sa-si suspende activitatea, pentru ca nu vor avea unde sa duca lesurile.
protan
Romanii se vor impiedica de caini morti pe strada, iar procesatorii de carne vor fi nevoiti sa faca stive de cadavre in curtile societatilor incepand de luni, cand o mare parte din activitatea de neutralizare a deseurilor de animale va fi blocata.

Societatea de ecarisaj SC Protan SA, concesionarul activitatilor de ecarisaj de pe intreg teritoriul tarii, a anuntat ca, din 17 noiembrie, va pune lacat la toate cele opt unitati de colectare si procesare a carcaselor de animale.

Si asta, in ciuda faptului ca Ministerul Mediului a avertizat ca toate unitatile Protan, mai putin cea din Popesti Leordeni, sunt obligate sa asigure continuitatea activitatii de neutralizare a deseurilor animaliere. Potrivit prevederilor contractului de concesiune, in cazul rezilierii, compania trebuie sa functioneze pana la preluarea activitatii de ecarisaj de catre un alt concesionar, precizeaza oficialii ministerului.

A intrat in blocaj financiar

Compania Protan afirma ca a intrat in blocaj financiar si nu-si mai poate sustine din bani proprii activitatile de ecarisaj din cauza datoriilor de peste 4 milioane de euro pe care Ministerul Agriculturii refuza sa le onoreze. In aceste conditii, crescatorii de animale care nu detin instalatiile de incinerare vor avea mari probleme in administrarea cadavrelor si risca sa-si inchida activitatea. La randul lor, abatoarele nu vor putea sa tina mai mult de 5, maximum 10 zile in camere frigorifice toate cadavrele si deseurile animaliere.

Potrivit procesatorilor de carne de pasare, in fiecare luna se prelucreaza peste 20.000 de tone de produse din care rezulta circa 7.000 de tone de deseuri animaliere. Modernizarea unor noi instalatii sau puncte de colectare va dura minimum patru luni, iar costurile vor fi de ordinul zecilor de milioane de euro.

Mai mult, riscurile la care e expusa populatia sunt imense, avertizeaza specialistii din domeniul medical.

AVERTISMENTUL EPIDEMIOLOGILOR

Oamenii pot lua boli de la cadavre

„Riscurile la care sunt expusi locuitorii, odata cu inchiderea Protanului, sunt imense. Se pot extinde boli de la animale la oameni, fie prin contactul direct cu deseurile, fie prin intermediul rozatoarelor”, avertizeaza medicul Marian Negut, profesor la Catedra de Epidemiologie a Facultatii de Medicina „Carol Davila”, din Bucuresti. Acesta crede ca nici ingroparea lesurilor si a resturilor nu este o solutie, deoarece se pot polua apele si solurile. „O solutie temporara ar putea fi saparea unor gropi si betonarea acestora, astfel incat descompunerea lesurilor sa nu afecteze solurile”, a adaugat profesorul Negut.

CRIZA ECOLOGICA

Consecinte: 350 de someri si milioane de lesuri

Portile celei mai mari retele de ecarisaj din Romania vor fi inchise pe termen nelimitat, „pana cand statul va respecta contractul de concesiune si va achita integral restantele din 2006, 2007 si 2008”, a anuntat Cristina Miu, directoarea Protan. Cei 350 de angajati ai Protan vor intra in somaj tehnic pentru doua saptamani.

Datoriile invocate reprezinta o parte din subventiile pe care, in baza contractului de concesiune semnat in 2006, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) trebuie sa le plateasca Protanului pentru preluarea si neutralizarea deseurilor animaliere provenite de la consiliile locale, dar si de la producatorii si procesatorii de carne. Pentru consiliile locale, subventia este integrala, in vreme ce preluarea deseurilor de la agentii economici este platita cu 0,21 euro/kilogram.

„Pisica moarta”, aruncata la Agricultura

Inchiderea Protan va afecta in total 8.760 de agenti economici si peste 2.500 de consilii locale si primarii din toata tara. Blocajul poate declansa un veritabil dezastru ecologic, avand in vedere ca in Romania nu exista capacitatea de preluare a miilor de tone de deseuri animaliere procesate zilnic de Protan. Solutia nu se intrevede prea curand, Ministerul Agriculturii considerand ca subventiile invocate de Protan nu pot fi platite. „E vorba despre niste deconturi in valoare totala de 10 milioane de lei, din 2006 si 2007, care au fost aprobate de APIA abia in 2008. Articolul 61 din Legea finantelor publice prevede ca nu se pot deconta decat cheltuielile prevazute in bugetul pentru anul respectiv”, a explicat Miron Moldovan, directorul Directiei de buget din Ministerul Agriculturii.

Cifrele ministerului nu se potrivesc insa cu cele ale APIA, care a precizat ca suma care nu a fost autorizata la plata este de 3,7 milioane de lei. APIA a anuntat totusi ca saptamana viitoare urmeaza sa vireze firmei de ecarisaj 3,6 milioane de lei.

„Cineva ne vrea falimentul”

La hotararea radicala a conducerii Protan a contribuit, in mare masura, si decizia de suspendare a activitatii sucursalei de la Popesti Leordeni, emisa pe 3 noiembrie de autoritatile de mediu, pe motiv ca fabrica nu a respectat termenul de dare in folosinta a unei noi statii de epurare a apei.

Protan a atacat in instanta decizia, deoarece solicitase din 4 august revizuirea Autorizatiei Integrate de Mediu si, implicit, amanarea instalarii statiei de epurare. „N-a luat nimeni in seama faptul ca am redus cu 75% emisiile in aer si cu 40%-70% emisiile in apa”, a declarat Cristina Miu. „Banuim ca cineva vrea sa ne duca in faliment si sa ne cumpere apoi foarte ieftin”, a acuzat ea.

DEZASTRU

Procesatorii de carne, „ingropati” odata cu Protan

Zeci de mii de tone de cadavre si deseuri animaliere vor fi aruncate in canale sau ingropate pe camp odata cu inchiderea Protan.

„Autoritatile ar trebui sa stie ca tot ce inseamna deseuri animaliere nu pot fi pastrate mai mult de 5 zile in fabrici. Dupa aceasta perioada de timp o sa ne trezim din nou cu canalele pline de cadavre de animale si tot felul de alte resturi de acest gen. Protan nu a functionat niciodata dupa normele UE”, ne-a declarat Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc.

In fiecare luna, de la fabricile procesatoare de carne de pasare rezulta aproximativ 7.000 de tone de resturi animaliere. „Trebuie sa luam in considerare faptul ca la nivel de tara se proceseaza lunar peste 20.000 de tone de carne de pasare, din care 30% sunt deseuri animaliere, imaginati-va ce este la porcine sau bovine”, ne-a declarat Ioan Popa, presedintele Transavia.

Aceeasi problema va aparea si la procesatorii de carne de porc si vita. „De la procesatorii de carne sunt cam 300.000 tone anual, din care 10% reprezinta deseuri animaliere. Noi am mai trecut prin problema aceasta si acum o luna jumatate, sa spunem ca am putea sa tinem toate gunoaiele in camere frigorifice sau in alte incaperi timp de 7-10 zile, dar dupa aia… Va trebui sa ne oprim activitatea pentru ca alta solutie nu este”, ne-a declarat Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii.

Statul a facut o mare prostie

„Vor avea o mare problema in momentul in care se va inchide, va fi un dezastru ecologic. Oricum, firma Protan nu este reprezentata decat de niste puncte de lucru facute din sandramale. Statul a facut o mare prostie, tocmai din dorinta unora de a face bani foarte rapid fara sa lucreze. Pentru ca nu se poate sa transporti cadavre de animale dintr-o parte a tarii intr-alta”, ne-a mai spus presedintele Transavia.

Majoritatea comerciantilor din piata cred ca societatea de ecarisaj ar trebui sa functioneze macar pana celelalte fabrici apuca sa-si construiasca un incinerator. „Un incinerator nu se construieste in mai putin de 4 luni, de aceea cred ca cei de la Protan ar trebui sa mai functioneze in tot acest timp tocmai pentru a le da ragaz celorlalti sa-si faca asa ceva”, ne-a mai spus Gheorghe Caruz.

Reprezentantii procesatorilor de carne cred ca vom avea in brate o mare problema legata de deseuri. (Paul Barbu)

Ioan Popa, presedintele Transavia: ” Va fi un dezastru ecologic. Oricum, firma Protan nu este reprezentata decat de niste puncte de lucru facute din sandramale. ”

VERESTOY TINE SPATELE

Miliardarul Cristian Burci este afaceristul din spatele retelei Protan

Protan a fost privatizata in 2002 de guvernul Nastase. Acum doi ani, EVZ a dezvaluit ca pachetul majoritar de actiuni a fost preluat de un grup de firme in spatele caruia se afla miliardarul Cristian Burci si misteriosul afacerist Dumitru Crestin. Printr-un contract de novatie ce a presupus o vanzare conditionata, cei doi n-au platit niciun leu pentru Protan, angajandu-se, in schimb, sa achite datoriile acesteia si sa investeasca in retehnologizare. In prezent, profiturile Protan se scurg in conturile offshore-ului cipriot Benetrit Enterprise Ltd. – firma-mama a suveicii care controleaza compania de ecologizare. Recent, Cristian Burci a contractat un credit de peste 12 milioane de euro de la Raiffeisen Bank, pentru care a pus la bataie toate activele si creantele Protan. Imprumutul a fost luat in numele companiei de ecologizare, dar si in cel al International Railway Services (Luxembourg) prin care Burci isi controleaza imperiul feroviar din estul Europei. Cel care a garantat creditul de 12 milioane de euro este chiar senatorul UDMR Verestoy Attila, vechi prieten si partener traditional de afaceri cu Burci. Cei doi au patronat – prin compania britanica ERI Limited – Prima TV si radio Kiss FM, dar si institutii de presa din Harghita si Covasna.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *