“Casa Verde” nu prezinta mare interes

Numai patru primarii au depus proiecte in prima saptamana a programului. Reprezentantii firmelor furnizoare de sisteme de energie alternativa spun ca unul dintre motive ar fi procedurile prea complicate pe care institutiile trebuie sa le indeplineasca.casa verde

Beneficiarii programului sunt cu prioritate institutiile publice, scolile, spitalele, caminele de batrani si asociatiile de proprietari.

Bugetul pentru acest program, in 2009, este de 310 milioane de lei, suma esalonata in doua etape. Pentru prima sesiune, ce a inceput saptamana trecuta si se va incheia in ultima zi a acestei luni, alocarea financiara este de 150 de milioane de lei. Pentru cea de-a doua sesiune, ce se va desfasura intre 1 si 15 septembrie, suma este de 160 de milioane de lei.

Studii de fezabilitate, complicate

Alina Clont, purtatorul de cuvant al AFM, ne-a spus ca dupa prima saptamana de la inceperea programului, patru primarii au depus dosare pentru inscrierea in programul “Casa Verde”. Din randul scolilor, al spitalelor, al caminelor de batrani si al asociatiilor de proprietari nu a fost depus niciun proiect.

Reprezentantul AFM a adaugat ca in ceea ce priveste depunerea de proiecte in cea de-a doua saptamana a primei sesiuni de finantare nu se pot face pronosticuri, deoarece totul depinde de cei carora le este destinat acest program.

Pe de alta parte, Claudia Langa, reprezentant al unei firme furnizoare de sisteme pentru producerea energiei regenerabile, spune ca unul dintre motivele pentru care primariile si celelalte tipuri de institutii nu depun proiecte tine de procedurile prea complicate impuse de autoritati.

“Reprezentantii primariilor si ai celorlalte tipuri de institutii beneficiare sunt constienti de faptul ca programul le poate fi benefic. Dar ei trebuie sa faca niste studii de fezabilitate pentru realizarea carora se lovesc de foarte multe probleme tehnice”, a precizat Claudia Langa.

Ea a adaugat ca, in mod normal, autoritatile ar fi trebuit sa simplifice lucrurile si sa faca, de la inceput, niste ghiduri de bune practici destinate beneficiarilor.

Sursa: Adevarul

Articole similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente