“Gradinita” de sturioni in Tulcea

Prima ferma de sturioni din judetul Tulcea a fost inaugurata oficial, la sfarsitul saptamanii trecute, in comuna Horia. Ferma adaposteste cateva mii de pui de peste. Valoarea investitiei a fost de o jumatate de milion de euro.
ferma de sturioni
Omul de afaceri Dumitru Maereanu a investit in acvacultura aplicand ceea ce a vazut la nemti. Pentru inceput a infiintat statia de reproducere de la Isaccea, acolo este practic un modul tip container adus din Germania.

Din sturioni capturati din Dunare cu autorizatii speciale pentru a fi folositi la reproducere artificiala au fost creati zeci de mii de alevini din icrele eclozate in acvarii speciale.

“Daca la Isaccea este maternitatea sturionilor, locul in care se nasc acestia, aici, la Horia, este cresa lor, cea de-a doua parte a fluxului tehnologic. Aici ajung cei care supravietuiesc si trec de dimensiunea de 12 centimetri”, spune Maereanu.

“Aici ne ocupam de crestere alevinilor, de predezvoltarea puietului si apoi de cresterea pestilor in bazine de pamant, toate acestea bazate pe o tehnologie moderna.

Complexul este interesant, inclusiv pentru studentii de la piscicultura de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati. Vin sa se documenteze si la Isaccea, fiind o colaborare benefica pentru ambele parti. Acum crestem sturioni si pastravi, facem sturionicultura si salmonicultura”, a mai spus investitorul.

Puiet pentru alte ferme

Sturionii crescuti aici pot ajunge apoi in ferme care ii cresc pana la marimi care aduc apoi beneficiu comercial, insa Maereanu spune ca el nu taie niciun peste.

“In judet nu mai sunt astfel de ferme, exista unele mari in care se creste crap, unde se cresc alte specii. In aceasta ferma am investit in jur de 500.000 de euro si s-au creat aproximativ zece locuri de munca.

Foarte important este ca ceea ce fac eu aici poate fi replicat si in alte locatii. Noi deocamdata furnizam puiet pentru alte ferme, dar daca sunt necesare si repopulari se poate folosi puietul din astfel de -gradinite-“, povesteste Maereanu.

Pretul unui pui de sturion variaza intre opt si 12 euro, in functie de dimensiuni.

Sursa: Adevarul

Articole similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,331FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente