„Gunoiul o sa-l depozitam de la 1 ianuarie 2009 in fata Consiliului Judetean”

0
542

In timp ce Timisoara risca sa ajunga un Napoli romanesc cu munti de gunoaie pe strazi, autoritatile locale se incaiera aruncandu-si pisica.
gunoi
Conform Tratatului de aderare a Romaniei, de la 1 ianuarie 2009 deponeul de la Parta va trebui inchisa. In caz contrar, Romania risca sa plateasca sanctiuni de mediu de la Comisia Europeana. Chiar daca, inca din 1996, se discuta despre construirea unei noi gropi de gunoi, practic, la ora actuala nu exista nici o solutie concreta. Consiliul Judetean Timis a preluat problema gropii de gunoi, insa pana acum nu a facut decat un pas. Ieri, in sedinta CJT s-a aprobat studiul de fezabilitate pentru deponeul ecologic de la Ghizela.

Practic, este imposibil ca pana la 1 ianuarie 2009 aici sa fie construita macar o celula unde sa fie transportat si depozitat gunoiul din Timisoara. Viceprimarul Timisoarei Sorin Grindeanu a declarat ca: „Gunoiul o sa-l depozitam de la 1 ianuarie 2009 in fata consiliului judetean. Nu s-a facut nimic pana acum, desi de 12 ani se vorbeste de o noua groapa de gunoi si de faptul ca trebuie sa inchidem bomba ecologica de la Parta. De la presedintele consiliului judetean nu am primit pana acum decat asigurari ca o sa fie bine si in al 12-lea ceas ne spune ca este problema municipalitatii. Asta in conditiile in care institutia pe care o conduce s-a batut cu caramida in piept ca Timisul nu va avea niciodata probleme cu gunoaiele”.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a sustinut ca: „Este problema operatorului din Timisoara unde duce gunoiul. Prin contract, are aceasta obligatie”. In realitate, contractul incheiat intre Primaria Timisioara si Retim, firma care asigura curatenia orasului de pe malurile Begai, prevede ca „deseurile municipale dupa colectare se depun la depozitul de deseuri de la Parta-Sag (…) Dupa inchiderea acestui depozit, operatorul va transporta deseurile la facilitatea ce se va realiza in acest scop”. Altfel spus, gunoiul ar trebui transportat si depozitat in deponeul-fantoma care s-ar putea materializa peste cel putin un an si jumatate. Dincolo de declaratiile politicianiste ale administratiei judetene, ramane problema nerezolvata a gunoiului care nu se stie unde va fi depozitat de anul viitor.
Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.