„LocalCooling”, un soft gratuit care ii ajuta pe internauti sa reduca poluarea

Peste 30 de miliarde de kilowati/ora se irosesc anual pentru ca multi oameni uita sa-si inchida computerele pe timpul noptii sau cand nu le folosesc.

Cu ajutorul unui program de economisire a energiei, comunitatea utilizatorilor de computere se ofera sa ajute la combaterea incalzirii globale. „LocalCooling” este un program gratuit, realizat de compania Uniblue, un furnizor de software. Acesta permite utilizatorilor ca, intr-un timp scurt, sa economiseasca energie si sa reduca astfel emisiile de gaze cu efect de sera. Softul se descarca gratuit de pe www.localcooling.com.

Specialistii spun ca, desi este doar o mica parte din total, consumul de electricitate al PC-urilor a devenit in ultima vreme suficient de mare pentru a fi considerat un factor de poluare. Folosind programul de monitorizare a consumului, utilizatorul poate vedea in timp real efectele economisirii de energie.

Programul afiseaza cati copaci sunt taiati sau cati litri de combustibil se ard undeva, pe planeta, chiar in timp ce computerul e folosit. In plus, daca ramane deschis peste noapte, dimineata softul raporteaza imediat ce pagube a produs gestul de a nu inchide computerul.

Utilizatorii au si beneficii directe: se reduce factura de energie, emisiile de dioxid de carbon, au control total asupra setarilor de consum ale computerului, iar performanta PC-ului se imbunatateste.

Programul este recomandat si companiilor, care pot reduce astfel costurile de mediu si factura de curent. Un computer bun consuma 200 de wati pe ora, fara a considera si monitorul. Sistemul intreg consuma peste 1 kWh de energie la fiecare patru ore. Lasat sa mearga in continuu, computerul consuma echivalentul unui intreg baril de petrol la fiecare 90 de zile. Anual, pentru functionarea unui singur computer, se emit in atmosfera 1,6 tone de dioxid de carbon. In lume sunt peste 660 de milioane de computere.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *