„Marea Neagra e bolnava”

Ziua Internationala a Marii Negre a fost sarbatorita ieri la Constanta prin seminarii si simpozioane plictisitoare sau expozitii la care au participat candidati pentru alegerile parlamentare.
marea neagra bolnava
Singurii care s-au implicat in organizarea unor actiuni care sa semnaleze ca marea este supusa unui proces continuu de poluare au fost activistii ecologisti.

Astfel, sute de voluntari ai Garzii de Mediu, elevi, studenti, localnici, dar si prefectul de Constanta, Danut Culetu, s-au adunat pe plaja Modern din Constanta si au constituit un lant uman cu conturul Marii Negre. Andrei, un elev de clasa a IV-a, a fost cel care a pus punctul pe i: „Nimeni nu vede ca Marea Neagra e bolnava”. In timp ce voluntarii erau in plina activitate, mai multi soferi se plimbau nepasatori cu masina pe plaja.

De pe plaja Modern pe Google Earth

Procesiunea cu valoare de simbol a fost fotografiata prin satelit de Google Earth. Tineri din cele sase tari riverane Marii Negre au transmis, in limba lor natala, mesaje privitoare la riscurile poluarii si initierea de masuri pentru protejarea zonei maritime. Apa din mare, cu care a fost umpluta de voluntari mai in varsta o amfora romana de la Muzeul de Arheologie, a fost trecuta din mana in mana si redata apoi marii de un parinte cu un copil mic in brate.

Un reprezentant de la Ministerul Mediului s-a urcat apoi pe o scena si a incercat sa citeasca un mesaj al ministrului sau, dar nu l-a ascultat nimeni. Directorul Garzii de Mediu Constanta, Vasile Petro, a vorbit insa si despre disparitia a circa 1,5 metri pe an din litoralul romanesc. „Aceasta constituie o problema arzatoare de care ar trebui sa se preocupe autoritatile”, a avertizat Petro.

„Este nevoie de actiuni ferme in vederea reducerii cantitatilor de poluanti deversati in Marea Neagra si pentru reducerea presiunii generale, a pescuitului ilegal, industrial, a activitatii industriale, militare”, a subliniat Razvan Popescu, directorul executiv al organizatiei de protectie a mediului, Oceanic Club.

Sursa: Evenimentul Zilei

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente