„Promovarea gratarului dauneaza grav agroturismului”

Administratorii agropensiunilor din judetele Bistrita si Cluj prefera sa se descurce pe cont propriu si nu s-au inscris in programul „Vacante la tara”.promovarea gratarului

Dincolo de birocratia excesiva, administratorii se plang de controalele autoritatilor. Inspectorii le cauta nod in papura si verifica mult mai des pensiunile promovate, comparativ cu cele despre care nu poti gasi nicio referinta in presa sau pe internet, spun administratorii.

De aceea, prefera sa se promoveze prin intermediul clientilor, care ii recomanda cunoscutilor, in loc sa plateasca bani pentru a-si posta anunturi pe pagini de internet sau sa le publice in presa.

„Administratorii renunta la promovare pentru a nu fi in prima linie la verificarile Garzii Financiare, a SANEPID-ului. Pentru ca obtinerea avizelor este foarte costisitoare, comparativ cu alte state, in care se poate trai din agroturism, multi prefera sa lucreze la negru”, marturiseste Ioana Tamas, reprezentanta ANTREC din Bistrita.

De fapt, filiala din acest judet a asociatiei nici nu mai functioneaza conform statutului. La inceput au fost numerosi membri, insa acestia s-au retras treptat, deoarece se asteptau ca, odata deveniti membri ai ANTREC, sa aiba un numar foarte mare de turisti. Numai ca acest lucru nu s-a intamplat. Acum, cativa administratori incearca sa se reorganizeze si exista speranta ca turistii sa poata petrece anul viitor „Vacante la tara” si in agropensiunile din Bistrita.

In prezent, pensiunile mai mici afiseaza tarife de 50 de lei pe camera, iar in cele mai mari tarifele pot urca si la 1.200 de lei pe camera.

Calarie la poarta Apusenilor

Nici in judetul Cluj situatia nu este mai buna. O singura pensiune, „La Mesteceni”, ofera pachete turistice in cadrul programului. Insa, spune Ioana Tamas, care ii reprezinta si pe membrii ANTREC din judetul Cluj, lucrurile se vor imbunatati in viitor.

Mai precis, sase administratori care au pensiuni la poarta Apusenilor vor sa ofere pachete turistice integrate. De la drumetii in padurile care acopera muntii, la sauna sau calarie, turistii vor avea parte de activitati care ii relaxeze si sa ii binedispuna, spune Ioana Tamas.

„Speram ca la anul sa avem un program frumos in Muntii Apuseni, cu 6 pensiuni. Pana acum nu le-am putut pune in practica si din cauza infrastructurii”, ne-a declarat Ioana Tamas. Din pachet nu vor lipsi nici mancarurile traditionale, mai sune reprezentanta ANTREC.

Insa, ca si in cazul altor locuri frumoase din tara, turistii nu stiu sa respecte natura. Gratarele puse la marginea padurii sau chiar in poienite nu sunt tocmai o carte de vizita care sa ii impresioneze pe turistii romani si, cu atat mai putin, pe cei straini.

Romania este statul european care a inregistrat in 2009 cel mai mic numar de turisti straini, potrivit statiscilor oficiale europene.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *