„Rabla pentru tractoare” ii lasa rece pe fermieri

Agricultorii prefera sa isi innoiasca utilajele prin programe cu finantare europeana. Firmele de casare nu au clienti la programul „Rabla pentru tractoare” si spun ca agricultorii prefera sa foloseasca tractoarele vechi.rabla pentru tractoare

„Programul national de innoire a parcului de tractoare” nu are adresabilitate in judet. Reprezentantii celor trei firme admise de catre Administratia Fondului pentru Mediu spun ca programul nu este rentabil pentru ei. Mai mult, in doua saptamani de la demararea lui , niciun tractor nu a fost casat la centrele din judet. De cealalta parte, fermierii bistriteni sustin ca prima de casare , in jur de 4.000 de euro, nu le ajunge sa cumpere tractoare care costa si 60.000 de euro.

Prea putini bani pentru un tractor nou

Programul „Rabla pentru tractoare” prevede ca fiecare fermier cu un tractor mai vechi de zece ani sa primeasca, la predarea uitlajului la centrul de casare, o prima in valoare de maximum 17.000 de lei (aproape 4.000 de euro). Suma primita nu trebuie sa depaseasca echivalentul a jumatate din banii necesari pentru cumpararea unui tractor nou. Agricultorii bistriteni spun ca prima de casare e prea mica. Mie mi se pare cam mic ajutorul de la stat. Un tractor bun, de 140 de cai putere, costa si 60.000 de euro. Cred ca programul ar fi mai eficient daca s-ar putea cupla acest voucher cu alte proiecte cu finantare externa. Eu asa mi-am cumparat un tractor anul trecut si am platit 40% din pretul utilajului”, spune Traian Pasca, admnistratorul unei societati agricole din Lechinta. Si Aurora Vacar, de la societatea agricola Karla Impex SRL din Bistrita, spune ca oamenii prefera sa foloseasca tractoarele vechi, care se repara usor. „Noi nu o sa optam pentru acest program. Avem deja un proiect aprobat pe fonduri europene , cu o cofinantare de 35%. Sunt multi care prefera sa isi repare un tractor vechi, decat sa mearga cu el la casat”, crede Aurora Vacar.

Presedintele Asociatiei Agricultorilor din Bistrita-Nasaud, Emil Scurtu, confirma ca programul nu merge in judet. „Pentru micii producatori e prea scump sa isi cumpere astfel un tractor nou. Decat sa adune trei vouchere, mai bine isi folosesc utilajele vechi”, explica Scurtu.

Niciun tractor la casat

Cele trei centre de colectare a tractoarelor din judet n-au avut niciun client in doua saptamani. „Suntem validati in program, dar nu avem niciun tractor pana acum si nici nu cred ca vom primi”, spune Dumitru Buhai de la firma Redivivus. Si la societatea de casare Uno Totale Impex situatia este la fel. „Nu e un program rentabil pentru noi. N-am avut cereri si n-am casat nimic”, spune Habor Savu, administratorul firmei.

Programul „Rabla pentru tractoare” a demarat in 20 martie. La nivel national, Agentia pentru Fondul de Mediu a alocat 100 de milioane de lei pentru implemntarea lui.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *