Zilele trecute, directorul general al Fundatiei Guard Forest, inginerul Gheorghe Deaconeasa, ne-a declarat ca este implicat in mai multe proiecte de protectie a mediului. Luand in administrare Situl Parang, Deaconeasa si-a luat angajamentul sa protejeze speciile rare din acea zona, animalele si florile care in alte tari sunt pe cale de disparitie, insa la noi se gasesc inca in numar mare.
Rep.: La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc sarbatoarea „Ziua Bujorului de Munte”, care a ajuns la editia a II-a. Cum s-a desfasurat evenimentul?
Gheorghe Deaconeasa: A fost o sarbatoare speciala pentru ca acum Fundatia Guard Forest, pe care o reprezint, este administrator al Sitului Parang si am prezentat materialele de administrare. A fost un adevarat succes, la eveniment fiind prezenti reprezentanti ai agentiilor din Gorj, si ma refer aici la Garda de Mediu, la Agentia pentru Protectia Mediului si altele, dar si reprezentanti ai judetului Valcea, politie, jandarmerie etc. Am prezentat bujorul de munte, exact unde este protejat si pe ce zona e protejat. Fiecare institutie si-a prezentat doleantele in privinta viitoarelor colaborari pentru protejarea faunei si florei din Situl Parang, iar acum avem posibilitatea sa dam in custodie anumite rezervatii. Am prezentat protocoalele cu Jandarmeria si Politia incheiate in ultima perioada, protocoale incheiate de Ministerul Mediului, Administratia Guard Forest si Ministerul Intern, pe baza careia jandarmeria poate sa faca controale privind verificarea masinilor care intra si ies din Situl Parang. Au fost multe discutii si imbucurator este ca s-a ajuns la concluzia ca trebuie sa ne ajutam reciproc.
Reporter: Doriti sa transformati „Ziua Bujorului de Munte” intr-o sarbatoare cu traditie, sa intelegem…
Ghe.D.: Aceasta este intentia noastra, ca in fiecare an sa facem „Ziua Bujorului”, iar de fiecare data sa stabilim o alta locatie. Spre exemplu, anul viitor ne dorim sa organizam sarbatoarea in Gorj, iar in urmatorul an in Hunedoara. Nu am facut anul acesta in alta parte pentru ca nu aveam identificate zonele. Chiar in aceasta perioada facem si o identificare topografica a locatiilor respective ca sa avem un control asupra acestor zone si sa stim care sunt zonele protejate.
Rep.: Spuneti-ne mai multe despre Fundatia Gurad Forest. De cand este infiintata si care sunt principalele sale obiective?
Ghe.D.: Fundatia este infiintata inca din 1996, dar din anul 2000 am transformat-o in fundatie cu protectia mediului. In 2006 chiar am avut inclus in statutul fundatie tot ce tine de protectia mediului inconjurator si tot ce tine de aceasta retea europeana care la noi este foarte dezvoltata fata de celelalte tari. Am dorit acest lucru datorita faptului ca in Romania si in special in Situl Parang avem cele mai multe animale si cele mai multe specii protejate, ce in alte tari sunt pe cale de disparitie. Noi inca le mai avem la un efectiv destul de mare. „Natura 2000” este o retea europeana pe care am preluat-o si noi, o asociatie europeana care promoveaza actiuni si protejeaza mediul inconjurator si animalele. Cea mai mare reusita a noastra insa este ca in februarie 2010 am reusit sa luam in administrare acest sit, Parang, si am inceput sa protejam natura. Principalele obiective sunt protejarea carnivorele mari, pentru ca sunt cinci specii de protejare. Sunt cele trei carnivore: ursul, lupul si rasul. Pe langa acestea mai e o specie de vertebrate si o specie de pesti. Acestea inca exista pe Latorita si pe Obarsie. Si apoi celelalte specii care sa zicem, intra la lantul trofic al acestor carnivore cum ar fi: cerbul carpatin, cocosul de munte, bujorul de munte si altele care s-a constat ca sunt foarte multe specii in zonele noastre montane care nu au disparut si se pot mentine. Si acesta este un alt obiectiv: mentinerea acestor relatii intre factorul antropic – omul, care este cel mai mare modificator de mediu si speciile cu habitatelor lor.
Rep.: Ce planuri mai are Fundatia Guard Forest pentru viitor, in afara de protejarea Sitului Parang?
Ghe.D.: In afara de asta vrem sa refacem, impreuna cu primariile din cele trei judete cu care ne desfasuram activitatea, acele perdele de protectie ale terenurilor agricole, unde vegetatia forestiera devine din ce in ce mai putina, iar nisipurile se extind. Vom incerca sa gasim alte modalitati de promovare a taierilor cu regenerare naturala, sa facem o ingienizare a padurilor si a acestor zone. La ora actuala suntem singura tara de unde se exporta foarte mult masa lemnoasa. Valcea, la taieri de arbori, sta cat de cat bine fata de alte judete, desi nu ne putem lauda. Avem bazine in care nu s-a taiat niciun copac, cum este bazinul Latorita care inca se pastreaza. Trebuie sa eliminam si sa eliminam aceste fenomene de taiere. Fenomenul acesta s-a extins si datorita faptului ca sunt prea multe institutii care administreaza padurile, prea multe institutii care in loc sa interzica taierile in masa nu fac altceva decat sa incurajeze. Inainte exista un anumit ciclu: se facea un calcul anual sa se vada cat se poate taia pe un bazin de 50.000 hectare si se respecta acest lucru. Acum nu se mai respecta nimic. Padurea se distruge. Atacul de insecte daunatoare este la o intensitate destul de mare pentru ca nimeni nu mai elimina arborii uscati si arborii care sunt atacati. Toata lumea se indreapta spre padurea verde.
Rep.: Relatia cu autoritatile locale cum este?
Ghe.D.: Acum este buna. Incet-incet au inceput sa ne ajute. A fost si pornirea grea, din partea Ministerului de Mediu care inca nu avea legislatia la pusa la punct. Si acum au inceput sa trimita in teritoriu legislatia, sa anunte celelalte institutii tot subordonate Ministerului Mediului care sunt obligate sa ne ajute in aceasta activitate si sa incerce sa ne sprijine in colaborarea cu comunitatile locale. Multe comunitati locale nu inteleg ca practic noi le oferim proiecte si ii ajutam sa faca alte proiecte, sa lase padurea acolo unde este, sa lase animalele in pace. Cel mai bine colaboram cu Hunedoara. Primaria Petrosani ne ajuta foarte mult, poate si din cauza ca sunt un pic mai ardeleni. Ne intelegem cu ei mai mult decat cu autoritatile din judetul Valcea.
CLAUDIA STANCIU
Imprimare
Acceptam orice comentariu in care bunul simt sa-si faca simtita prezenta. Nu sunt admise comentarii sau replici continand cuvinte jignitoare sau texte in afara subiectului articolului comentat (reclama, link-uri catre site-uri fara relevanta etc.) Orice incalcare duce la banarea IP-ului celui in cauza, si automat la blocarea acestuia de a mai putea posta alte comentarii. Dorim sa pastram un mediu civilizat de discutie, chiar si in cazul discutiilor contradictorii. Va multumim.