2008 – in topul anilor cei mai marcati de catastrofe naturale

Dupa cum reiese din calculele Programului Natiunilor Unite pentru mediul inconjurator, anul 2008 a fost unul dintre anii cei mai catastrofali in materie de evenimente climatice
catastrofe naturale
In Asia, in luna mai, ciclonul Nargis a lasat in urma sa 78.000 de morti in Birmania. In aceiasi luna, 70.000 de persoane au pierit si alte 18.000 au fost date disparute in urma seismului care a atins provincia chineza Sichuan. Sezonul uraganelor din Atlantic a devastat Caraibele, America Centrala si Statele Unite, a amintit Programului Natiunilor Unite pentru mediul inconjurator intr-un comunicat publicat la 31 decembrie.

Un raport al societatii de asigurari Munich Re scoate in evidenta ca, in 2008, catastrofele naturale au provocat 220.000 de decese, iar pierderile materiale au fost evaluate la 200 de miliarde de dolari dintre care 45 de miliarde au fost pagube asigurate. Aceste cifre reprezinta dublul costurilor din anul 2007.

Anul 2008 a fost de asemenea marcat de extreme climatice, de inundatii, de secete, de furtuni de zapada, de valuri de caldura si de frig, in timp ce volumul ghetarilor din Artica a cunoscut unul dintre nivelele sale cele mai scazute din cate au fost inregistrate, a subliniat Programului Natiunilor Unite pentru mediul inconjurator.

Negocierile deschise prin Conferinta Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice de la Bali tind sa fie finalizate in 2009 la Copenhaga cu o ambitioasa conventie care sa impuna limite emisiei de gaz cu efect de sera, responsabila cu incalzirea climatica planetara, a indicat Programul.

Dupa Organizatia meteorologica mondiala (OMM), 2008 a ocupat locul 10 in topul celor mai caldurosi ani din 1850 incoace, data la care au debutat masuratorile regulate ale temperaturii.

Sursa : Actu Environnement

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *