Acizii grasi Omega 3, corelati cu risc de cancer agresiv de prostata

Acizii grasi Omega 3, corelati cu risc de cancer agresiv de prostata

Cercetatorii americani au fost uimiti sa descopere ca un nivel ridicat de acizi grasi Omega 3, promovati ca un beneficiu pentru inima, este corelat direct cu riscul de cancer agresiv de prostata. Invers, adica un nivel redus de Omega 3, este asociat cu un risc mai mic de cancer de prostata.

Siteul www.medicalnewstoday.com arata ca studiul acesta este cel mai mare realizat vreodata pentru identificarea legaturilor intre acizii grasi si riscul de cancer de prostata.
Theodore M. Brasky, coordonatorul studiului realizat la Centrul de Cercetare in Cancer Fred Hutchinson din Seatle, Washington, citat de de www.medicalnewstoday.com, spune ca echipa de cercetare a fost extrem de mirata de aceste rezultate. Cercetarea s-a bazat pe analizarea datelor a 3.400 de barbati.

Buni pentru inima, rai pentru prostata

Conform cercetarii, barbatii cu un nivel mare in sange de DHA (acid decosahexaenoic), care este un acid gras Omega 3 care se gaseste in pestele gras precum macroul sau somonul, au un risc de 2,5 ori mai mare de a face cancer agresiv de prostata, in comparatie cu barbatii in sangele carora nivelul de DHA este redus.
O alta concluzie surprinzatoare a studiului este ca barbatii cu un nivel ridicat de acizi grasi trans (existenti in alimentele procesate), care favorizeaza aparitia bolilor de inima, au un risc cu 50% mai redus de cancer de prostata.
Nu reduceti consumul de peste

Motivul pentru care se inregistreaza aceste rezultate este inca un mister pentru cercetatori. In ciuda datelor, ei spun ca nutritionistii nu trebui sa inceteze sa recomande pacientilor consumul de peste, indicat pentru a preveni bolile de inima si nici suplimentele alimentare cand este cazul. Pentru a vedea cu exactitate modul in care Omega 3 influenteaza aparitia cancerului de prostata si pentru a recomanda o eventuala reducere a consumului de alimente cu acizi grasi Omega 3 este nevoie de cercetari suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *