Administratia Apelor „Jiu” realizeaza harti de hazard la inundatii

Administratia Apelor „Jiu” realizeaza harti de hazard la inundatii

Administratia Bazinala de Apa (ABA) „Jiu” a semnat, in luna mai a acestui an, contractul de finantare pentru proiectul „Planul pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor inundatiilor in bazinul hidrografic Jiu”. Acordul a fost incheiat intre Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Sectorial „Mediu” (Axa prioritara 5) si Dávid Csaba, directorul general al Administratiei Nationale „Apele Romane” Bucuresti, in calitate de beneficiar, precum si de Cosmin Calin, director al Administratiei Bazinale de Apa „Jiu”, care este parte delegata cu implementarea proiectului. Potrivit acestuia din urma, obiectivul general al proiectului este „Reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populatiei prin implementarea masurilor preventive in cele mai vulnerabile zone pana in 2015”. Mai exact, se doreste intocmirea unor harti de hazard, care sa indice limitele zonelor inundabile, si apoi detalierea acestora la nivelul localitatilor unde sunt promovate lucrari de investitii. Pe baza lor va fi elaborat un plan de prevenire, protectie si diminuare a efectelor inundatiilor in bazinul hidrografic Jiu. Totodata, se urmareste imbunatatirea eficacitatii sistemului de aparare impotriva inundatiilor, modernizarea sistemelor de supraveghere, avertizare si alarmare in perioada apelor mari, generatoare de inundatii. De asemenea, planurile de aparare impotriva inundatiilor, a fenomenelor meteorologice periculoase si accidentelor la constructiile hidrotehnice din administrare, a celor locale judetene si pe bazine hidrografice (in functie de aria si importanta lucrarii), vor fi revizuite, acestea urmand sa fie prezentate inclusiv in format electronic.

Strategie pentru amenajarea bazinelor hidrografice

Potrivit conducerii ABA „Jiu”, valoarea totala a proiectului este de de 20.057.962 lei, fara TVA, echivalentul a 4.704.466 de euro, din care 80% este finantare europeana si 20% cofinantare de la bugetul de stat.

«Hartile de hazard la inundatii vor constitui suportul realizarii hartilor de risc la inundatii, responsabilitate ce revine consiliilor judetene, conform legislatiei incidente. Tinand cont de rezultatele obtinute in cadrul acestui proiect se vor elabora noile scheme directoare de amenajare a bazinelor hidrografice, fiind posibila inclusiv analizarea si realizarea unei politici moderne de dezvoltare sociala si politici de asigurari”, spune Cosmin Calin, seful ABA „Jiu”.

In consecinta, „Planul pentru Prevenirea, Protectia si Diminuarea Efectelor Inundatiilor in bazinul hidrografic Jiu” face parte integranta din politica nationala in domeniul gospodaririi apelor, constituind un instrument absolut necesar pentru coordonarea la nivel national si corelarea la nivel bazinal a lucrarilor de investitii pentru prevenirea si combaterea inundatiilor. Perioada de desfasurare a proiectului este de 20 de luni, termenul de finalizare fiind decembrie 2012.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente