Asociatia React prezinta studiul privind atitudinea si comportamentul romȃnilor fata de colectarea selectiva a deseurilor de hȃrtie si utilizarea produselor din hȃrtie reciclata, realizat ȋn cadrul proiectului „Dezvoltarea economiei sociale prin ȋnfiintarea si dezvoltarea ȋntreprinderilor sociale”.
Conform studiului, 51% dintre respondentii de la nivel national declara ca depoziteaza maculatura separat de restul gunoiului, chiar daca peste jumatate dintre acestia (54%) nu au ȋn dotare o pubela sau un tomberon special. Mai mult, acest comportament nu este generat de o motivatie financiara: doar 11% dintre cei care colecteaza maculatura sustin ca intentioneaza sa comercializeze cantitatea strȃnsa intr-un centru de colectare.
De asemenea, 72% dintre respondenti stiu de existenta produselor din hȃrtie reciclata, iar 64% dintre acestia le si folosesc. Cele mai utilizate produse de acest gen sunt: hȃrtia igienica, servetelele, pungile, prosoapele si batistele de hȃrtie, colile de scris, caietele si plicurile.
“Studiul nostru arata faptul ca din ce ȋn ce mai multi romȃni considera colectarea selectiva si reciclarea deseurilor acte firesti de responsabilitate sociala individuala. Prin proiectul nostru, Asociatia React sprijina dezvoltarea durabila a comunitatilor locale, reciclȃnd maculatura strȃnsa pe plan local si producȃnd ȋn, si pentru comunitate obiecte din hȃrtie reciclata”, a declarat Anca Stefan, managerul proiectului.
Mai multe informatii despre gradul de utilizare a produselor din hȃrtie reciclata si despre disponibilitatea populatiei de a recicla maculatura, atȃt acasa cȃt si la locul de munca, gasiti ȋn studiul postat pe site-ul www.fabricadebine.ro.
Studiul initiat de catre Asociatia React a fost realizat ȋn 2011, la nivel national, pe un esantion de 1010 persoane selectate aleator, cu vȃrsta de peste 18 ani, din mediul urban.
Datele cercetarii sunt confirmate de cresterea cu 20% a exporturilor de maculatura ale Romȃniei ȋn 2010 fata de 2009 si scaderea, cu acelasi procent, a importurilor (sursa: Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura).
Conform Comisiei Europene, ȋn prezent, aproape jumatate din productia de hȃrtie din Europa se bazeaza pe hȃrtia reciclata, ȋn crestere cu 25% fata de 1998. Astfel, ȋn functie de cerintele tehnice, pe piata exista atȃt produse realizate dintr-o combinatie de hȃrtie reciclata cu fibre de celuloza, cȃt si produse realizate 100% din hȃrtie reciclata sau 100% din fibre de celuloza.