Bacau: Angajatii Primariei fura din gunoaie

0
347
Gunoiul se colecteaza selectiv dar Primaria percepe aceleasi taxe pentru deseuri menajere
Gunoiul se colecteaza selectiv dar Primaria percepe aceleasi taxe pentru deseuri menajere

Peste 600 de mii de lei se strang anual din taxa de salubrizare colectata de Primaria Bacau de la institutiile publice. Din acest an a fost impusa obligtivitatea colectarii selective pentru institutii.

Din acest motiv, cantitatea de gunoi nereciclabila, stransa de operatorul local s-a redus foarte mult. „Taxa de salubrizare de 10 lei, impusa de primarie pentru fiecare angajat al institutiilor publice nu se mai justifica in niciun fel. Gunoiul se colecteaza selectiv si este reciclat prin firmele care au contract. Operatorul de gunoi daca mai ridica 15% din cantitatea de deseuri”, afirma Florin Suciu, care are o firma in domeniu.

Municipiul Bacau are cateva mii de angajati in institutiile publice pentru care statul plateste taxa de salubrizare. Aceeasi taxa este platita si de fiecare firma pentru fiecare angajat. „Firesc ar fi ca aceasta taxa sa se reduca. Ar fi un exemplu pentru firme, care ar colecta si ele selectiv gunoiul”, a mai spus Suciu.

Viceprimarul Luchian vede doua obstacole in calea reducerii taxelor. „Trebuie o expertiza care sa spuna ca s-a redus cantitatea de gunoi si cu cat. Daca va fi de acord si consultantul european implicat in proiectul managementul deseurilor, nu vad nicio problema in a inainta un proiect pentru reducerea taxei”, a afirmat Dragos Luchian.

In judet, doar Moinestiul este pus la punct

Din intreg judetul, doar municipiul Moinesti are pus la punct un sistem de colectare si de reciclare a deseurilor, realizat cu fonduri europene. Dealtfel, nivelul taxelor a fost fixat dupa analiza costurilor si veniturilor rezultate din valorificarea acestora.

Angajatii din institutiile publice, dar si firmele platesc cate 7, 5 lei pentru fiecare salariat.”Gradul de colectare este de 15% in Moinesti. Nu putem spune daca taxa se va reduce daca va creste gradul de colectare, in conditiile in care trebuie sa facem alte investitii si sa asiguram reparatiile actualelor utilaje”, afirma primarul Viorel Ilie.

In Onesti, statul nu are de platit taxa la primarie pentru bugetari. „Noi nu percepem taxa de salubrizare pentru institutiile publice. In schimb, firmele platesc 10 lei pentru fiecare angajat”, ne-a spus edilul Emil Lemnaru.

CITAT

Florin Suciu

„Primaria ia bani necuveniti de la institutiile statului, deoarece cantitatea de gunoi s-a redus semnificativ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.