Care sunt efectele „amare” produse de indulcitorii artificiali

Neplacerile produse de indulcitori apar atunci cand inlocuim apa cu sucurile light sau mancam un pachet de guma pe zi indulcitori

Calorii putine contra migrene, insomnii sau afectari ale ficatului – acestea sunt cele mai frecvente efecte adverse ale indulcitorilor artificiali, sustin medicii. Indulcitorii sunt alternative ale zaharului, care contin mult mai putine calorii, insa, atunci cand sunt consumati in cantitati mari, au efecte negative, din cauza substantelor chimice pe care le au in compozitie. Initial, indulcitorii artificiali au fost produsi pentru a raspunde necesitatilor persoanelor bolnave de diabet, precum si celor care urmeaza un regim de slabit si doresc sa limiteze aportul de calorii.

In ziua de astazi insa, multe persoane aleg sa consume produse care contin indulcitori artificiali, chiar daca din punct de vedere medical acest lucru nu este necesar. Timp de multi ani, oamenii au sustinut ca zaharul se afla la originea obezitatii, iar acest lucru a dus la „moda” indulcitorilor. Cei cinci indulcitori artificiali aprobati in prezent de catre FDA (Food and Drug Administration – organismul american raspunzator de avizarea oricarui produs medical sau alimentar) sunt aspartamul, zaharina, acesulfamul de potasiu, splenda si neotamul.

1. Aspartamul. Acesta este unul dintre cei mai intalniti indulcitori din produsele alimentare, in special din guma de mestecat si sucuri. Efectele secundare apar numai in cazul exceselor (atunci cand inlocuim apa cu sucul), iar printre acestea se numara migrenele, modificari ale dispozitiei (halucinatii vizuale), atacuri de panica, ameteli si chiar dereglari ale sistemului nervos. Medicii ii atentioneaza pe parinti ca, in cazul copiilor, aspartamul poate crea dependenta.

2. Zaharina. Desi, initial, s-a vorbit ca acest tip de indulcitor poate favoriza aparitia cancerului, astazi, zaharina este indulcitorul diabeticilor. In plus, aceasta substanta este intalnita in prezent si in compozitia anumitor medicamente sau suplimente alimentare. „Atunci cand este adaugata in preparatele fierbinti, zaharina da un gust amar”, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist.

Specialistii atrag atentia ca indulcitorul nu este recomandat persoanelor alergice la sulfonamida – una dintre componentele zaharinei. La adulti si copii, printre reactiile adverse ale consumului exagerat de zaharina se afla pruritul (mancarimea), eczemele si fotosensibilitatea. Alte efecte negative includ greata, diareea si durerea de cap.

3. Acesulfamul de potasiu. In comparatie cu zaharul, acest indulcitor artificial are o putere de indulcire de 200 de ori mai mare decat a zaharului si este intrebuintat, adesea, pentru a mentine sau chiar accentua dulceata produselor. Pe etichetele alimentelor apare fie sub acest nume, fie prescurtat – acesulfam K, Ace-K sau Sunett.

Efectele secundare sunt greata, durerea de cap, depresia, problemele renale si hepatice, confuzia mentala si tulburarile de vedere. Din cauza clorurei de metilen continuta, Ace-K folosit in mod regulat si indelungat poate cauza aparitia celulelor canceroase.

4. Sucraloza. Cunoscut ca Splenda, acesta este un indulcitor pe care il gasim, adesea, in bauturile racoritoare. Consumul indelungat afecteaza ficatul si rinichii si, in plus, poate actiona asupra slabirii sistemului imunitar.

5. Neotamul. In ceea ce priveste compozitia sa chimica, acest indulcitor este foarte asemanator aspartamului. Neotamul este de 7.000-13.000 de ori mai dulce decat zaharul. Desi studiile nu au dovedit prea multe efecte secundare ale acestui indulcitor, medicii recomanda prudenta in utilizarea lui, din moment ce se aseamana cu aspartamul.

Totusi, medicul Bilic spune ca nu exista nici o problema in privinta folosirii indulcitorilor, motivand ca, pentru a se atinge doza de toxicitate, ar insemna sa consumam aproximativ 80 de tablete pe zi, ceea ce, practic, este imposibil.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *