Catelul „subtire” cu cheltuiala mare se tine

Adoptii CainiNu ii mai eutanasiaza, dar ii lasa sa se omoare intre ei.
Tratamentele dentare sau bijuteriile cu cristale Swarovski, pentru animalele de rasa, sunt capricii care-i costa pe stapani mai mult decat cosul lor zilnic.
animale cu fite
Tot mai multi bucuresteni isi cumpara sau adopta un animal de companie. Pentru „agrement sau paza”, ii categorisesc medicii veterinari. Pentru afirmarea statusului social, ar zice sociologii. Deoarece compania placuta pe care ti-o ofera un animalut presupune adesea, pe langa vizitele obisnuite la veterinar, cheltuieli costisitoare pe produse de intretinere sau bijuterii si chiar angajarea unei bone care sa-l plimbe in lipsa stapanului.

Pe langa blocuri, inainte de pranz, misuna stapanii de catei sau pisici, iesiti la obisnuita plimbare. Un canis negru topaie mandru cu noua sa tunsoare, alergand-o pe stapana sa, imbracata preventiv in trening.

Zgarda cu cristale Swarovski

Dragostea pentru animale nu se masoara in bani pentru cei care, in fiecare luna, scot din buzunar un salariu minim pe economie pentru mancarea, controlul regulat la veterinar si cate un moft, o ciocolata, dropsuri sau, pentru „domnisoarele” patrupede mai pretentioase, o zgarda cu cristale Swarovski. „Cheltuiesti oricat, depinde cat de mult iti iubesti catelul. Daca, Doamne fereste, se imbolnaveste, face o indigestie sau o raceala, atunci e destul de scump. Doar o simpla analiza la doctor costa 50 de lei. De multe ori, tu scapi mai usor si mai ieftin de la un doctor decat catelusul”, spune Lucica Zahiu, mamica de canis, la plimbarea de dimineata.

Bona pentru catel

Daca cei mai multi fac eforturi pentru a-si ingriji „copilul”, exista o categorie care-si permite sa angajeze si o „bona” pentru catel. Asa a ajuns micutul Westie sa aiba o prietena de joaca si de plimbare pe Bulevardul Unirii, in fiecare zi, de la orele 11.00 la 12.00. Doamna care il plimba si il tine de povesti este pensionara si ii fac bine „o suma modica” lunar si o gura de aer zilnic. „Nu-ti iei un caine pana cand nu ai bani sa-i iei tot ce trebuie”, crede femeia, ale carei venituri nu-i permit sa-si cumpere un animalut, ci doar sa-i plimbe pe-ai altuia.

Cat te costa cel mai bun prieten

Daca iti doresti totusi un animal de casa sau de curte, dupa ce te hotarasti ce rasa ti se potriveste, ai de ales intre a cumpara sau a adopta un animalut de pe unul din site-urile specializate. Preturile cateilor, de exemplu, pot ajunge si pana la mii de euro, daca iti doresti un campion cu pedigree. Urmatoarea vizita este veterinarul, pentru primele vaccinuri. „Vaccina rile sunt minimum trei, la interval de 21 de zile, perioada in care se fac si deparazitari. Pretul unui vaccin variaza intre 30 si 50 de lei, iar deparazitarile sunt intre 8 si 10 lei”, face un calcul simplu doctorul Ciprian Dragomir. Stapanii „calatori” ii fac animalului si pasaport, care presupune adesea si implantarea unui cip. Cheltuiala care poate ajunge tot la cateva sute de lei.

Preturi, de te ia boala

Cand se imbolnaveste companionul, vizitele la doctor te pot usura de sute de lei bune, si acest lucru nu se datoreaza doar preturilor mari ale controalelor, cat celor ale medicamentelor. „Uite, de exemplu, exista un antibiotic foarte puternic care costa 120 de lei, o singura administrare, pentru un animalut de 10 kilograme. Nu mai trebuie, ce-i drept, sa vii in fiecare zi pentru injectie, o faci o data si gata. Si cu cat e mai mare animalul, cu atat creste pretul. Daca are 20 de kilograme, dai 240 de lei”, explica doctorul. La toate astea se adauga alte „taxe”: inocularea unei injectii – 8-15 lei, o sterilizare – 120 de lei, detartraj si tratament pentru intretinerea danturii – 80-100 de lei, spitalizarea – 10-15 euro pe noapte.

Toate acestea fara a pune la socoteala faptul ca un animal de companie are nevoie si de mancare, care costa intre 3 si 30 de lei kilogramul, zgarda, casuta etc.

MOFT

Bijuterii pentru animalele cu fite

Pe langa produsele recomandate de medicul veterinar, mai exista si cele de moft, care nu sunt necesare, fiind mai degraba pe gustul stapanilor excentrici. Majoritatea stapanilor cu dare de mana cumpara zgarzi cu imitatie de cristale Swarovski, ale caror preturi incep de la 80 de lei. Daca vrei totusi o lesa din piele, trebuie sa scoti din buzunar chiar si 300 de lei. Pe langa clasicul sampon pentru „blanosi”, care se gaseste pe categorii – pentru par matasos sau aspru, pentru intensificarea culorii -, mai exista balsam, fixativ sau parfum. O hainuta poate ajunge pana la 40 de lei. „Cateii cu parul lung nu au nevoie de hainute in sezonul rece. Totusi, unii stapani ii tund scurt, ca sa le poata cumpara haine”, recunoaste medicul veterinar Sorin Itu. Pentru infrumusetarea „coafurii”, ii mai poti cumpara clame, papion, fundite. Daca totusi nu te tine punga pentru a-i face toate mofturile unui prieten cu patru picioare, poti sa-ti cumperi un papagal. E mai ieftin de intretinut, dar mai galagios.
motan

PRETENTII. Motanul e suparat ca stapana nu l-a pieptanat pentru poza

PRODUCTIE PE STOC

Maidanezii asteapta sa fie adoptati din baza primariei

Maidanezii nu beneficiaza de sumele impresionante cheltuite de stapani pentru cateii de rasa, chiar daca, de 18 ani de cand exista ca fenomen pe strazile Capitalei, ei au produs cu siguranta venituri de invidiat pentru multi. Cainii strazii au fost subiect de dezbateri si razboaie mediatice intre autoritati si organizatiile de protectie a animalelor, dar niciodata nu li s-a rezolvat situatia. Anul acesta, soarta lor s-a ameliorat oarecum prin aparitia unei legi care interzice primariilor sa-i mai omoare pe cei nerevendicati. Asta a dus insa la o aglomerare a bazelor canine detinute de autoritati si la inmultirea celor care se aflau deja pe strazi. Daca pana acum ONG-urile adoptau cainii cu portbagajul, de frica sa nu-i omoare primariile, apoi le dadeau drumul pe strazi cu scuza ca „daca sunt castrati nu mai musca”, acum nici macar asta nu se mai intampla.

Daca te hotarasti totusi sa adopti un catel, poti sa faci o vizita celor 200 de suflete de la adapostul Administratiei pentru Supravegherea Animalelor (ASA) din sectorul 3, de pe strada Intrarea Jaristei.

Adapostul „lu” Brigitte Bardot”

Acolo se afla adapostul pentru catei „a lu” Brigitte Bardot”, dupa cum il stie taximetristul care te ajuta sa nimeresti zona. I-o fi ramas asa denumirea din anii „90, cand fosta diva a venit prin Bucuresti.

Ca sa ajungi la cladirea din curte, te ghidezi dupa latraturi. „De cand nu se mai eutanasiaza cainii, ii castram si ii bagam aici. Pentru adoptat vine lumea rar”, admite unul dintre ingrijitori care asteapta sosirea unei televiziuni. „Stam si pana la doua aicea, daca vine televiziunea”, adauga omul, suparat ca programul i se incheiase de vreo ora. Nici cainilor nu le poate da de mancare, ca sa nu fie agitati in fata camerelor. Un catel patat cu negru pe burta iese la gard. „A zis cineva ca il adopta, dar n-a mai venit”, face prezentarile muncitorul, potentialilor „parinti adoptivi”.

„Alege-ma pe mine!”

Un catel galben se ridica cu labutele pe gard, clipeste din ochii mici si te atentioneaza ca e pus pe joaca dupa rapiditatea cu care misca din coada. Nu-ti spune „alege-ma pe mine!”, doar te latra si te urmareste cu privirea pana cand dai un tur complet al inca perii. Cateii stau cate trei-patru intr-o cusca, in functie de marime, din cauza spatiului insuficient.

Un miros greu nu te lasa sa zabovesti mai mult de zece minute, iar latratul disperat al cateilor te insoteste pana la poarta.

Lasati pe strada, cu „responsabilitate”

„Bucurestenii nu sunt interesati sa adopte un catel. Nu toti cainii de pe strada isi gasesc un stapan, asa ca unora le dam drumul. Este un proces de returnare cu asumarea responsabilitatii, asa se numeste”, explica „fenomenul” Ioana Parvulescu, Head of National Marketing and Communication la Organizatia Vier Pfoten. Lipsa de interes a locuitorilor Capitalei pentru un maidanez „de companie” e confirmata si de Simona Panaitescu, director la ASA: „Numai ONG-urile mai adopta catei, cam cate 50 pe saptamana. Nu vine nimeni pe cont propriu”.

Ioana Parvulescu, Organizatia Vier Pfoten (Patru Labute): „Bucurestenii nu sunt interesati sa adopte un catel. Nu toti cainii de pe strada isi gasesc stapan, asa ca unora le dam drumul. E un proces de returnare cu asumarea responsabilitatii, asa se numeste.”
maidanezi

NEDORITI. Maidanezii asteapta in zadar dragostea bucurestenilor

PROCEDURI

Cum iei un catel acasa

Pentru a-ti aduce acasa un „prieten” patruped de la ASA trebuie sa completezi cateva hartii. Sa ai peste 18 ani si sa poti face dovada domiciliului unde va fi ingrijit catelul, o declaratie pe proprie raspundere si copie dupa buletin sau carte de identitate. Daca nu te adresezi in prealabil uneia dintre asociatiile Cutu-Cutu sau Vier Pfoten, ca sa beneficiezi de gratuitate la adoptie, atunci trebuie sa platesti contravaloarea adoptiei, de 150 de lei, bani care acopera sterilizarea si vaccinarea antirabica.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *