Ce inseamna “vopsea ecologica”?

Vopselele naturale nu sunt ceva nou!
natural paint
Au fost folosite secole in sir, inaintea aparitiei materialelor chimice. La producerea lor stau la baza retete traditionale, pastrate sute de ani si care zilele noastre sunt in pericol de a fi date uitarii- cu toate ca aceste produse si-au dovedit calitatea si durabilitatea (vezi biserici, monumente sau chiar case veshi de sute de ani).

Materiile prime utilizate sunt de origine naturala, din surse regenerabile care sunt preparate conform unor proceduri nu foarte complicate. Echipamentele moderne sunt folosite pentru a preveni punctele slabe care au aparut in trecut, cum ar fi utilizarea pigmentilor toxici sau lucrul cu solventi.

De unde provin?
In anul 2005 a fost infiintata Naturalpaint SRL prima societate din Romania care se ocupa exclusiv cu comercializarea vopselelor si materialelor ecologice utilizate in constructii. Produsele sunt fabricate in Germania de un producator cu experienta de peste 20 de ani, Kreidezeit Naturfarben GmbH.

De ce “ecologic”?
Pentru ca la “prepararea” acestor vopsele se folosesc exclusiv materii prime de origine minerala (pigmenti minerali, calcar, var de mlastina, faina de marmura), animala (cazeina) si vegetala (uleiuri din plante precum uleiul de in, ceara de carnauba, ceara de albine, rasina).

Sub forma unei preluari de raspundere voluntara, producatorul asigura clientii de pretutindeni ca produsele fabricate sub marca Kreidezeit, nu contin alte ingrediente decat cele mentionate pe eticheta. Aceasta ofera transparenta si incredere in produsele Kreidezeit.

Alergicii, inainte de cumparare, pot sa se asigure ca vopseaua dorita nu contine nici un material insuportabil pentru ei. Mai departe, presupunand cunoasterea compozitiei fizico- chimice, cunostinte despre materiale se inlesneste o mai buna apreciere a lucratorului despre suportabilitatea vopselurii pe substratul dat si pregatirea dinainte a vopsirii.

Pentru ce se folosesc?
Gama de produse cuprinde materiale destinate tratarii, protejarii si finisarii suprafetelor din lemn, vopsele si tencuieli interioare pentru zidarie, pigmenti pentru colorare si alte produse complementare precum sapunul de marsilia, soda, piatra acra sau uleiul din coaja de portocale.

Incepand cu toamna anului 2008 Naturalpaint planifica introducere materialelor ecologice pentru izolatii: izolatii din lana de oaie, izolatii din placi fibrolemnoase, placi OSB fara fenol- formaldehida.

De ce vopsele ecologice?
Piata materialelor de constructii este depravata pentru ca industria, prin standardele ei, nu se axeaza pe solutii individuale. Totul se invarte in jurul ideii de a vinde cat mai mult, cat mai repede si cu un profit cat mai mare. Aspecte cum ar fi pastrarea valorilor, sanatatea sau aspectul placut sunt folosite adesea doar ca argumente pentru a creste vanzarile.

Prin munca noastra, noi incercam sa infrumusetam si sa protejam constructiile, fara a pune in pericol sanatatea producatorilor de vopsele, a zugravilor si cea a utilizatorilor finali (copii, familii, personal de birouri etc) In plus, la sfarsti nu trebuie sa ramana deseuri sepciale (toxice, periculoase) in forma unor resturi de straturi vechi de vopsea.

Si nu in ultimul rand vopselele naturale protejeaza mediul inconjurator. Sunt produse fara solventi toxici, care nu emana gaze periculoase in atmosfera.

Sursa: Naturalpaint

Email: [email protected]

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente