Ce schimbari aduce noua legislatie a deseurilor de echipamente electrice si electronice

0
595
Depozit de deseuri ecologice, la Mihai Bravu

Vom scapa mai usor si mai repede de vechiturile din casa. Astfel s-ar putea rezuma foarte pe scurt noile reguli de pe piata deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice (DEEE), adoptate de Guvern si publicate astazi in Monitorul oficial.

Principala noutate este ca producatorii de electronice vor avea responsabilitati mai mari in ceea ce priveste colectarea deseurilor de la populatie.

„Am subliniat mereu ca vechile reglementari aveau multe lacune si favorizau producatorii care nu isi indeplineau in mod real obligatia de a isi gestiona deseurile generate de produsele pe care ei le pun pe piata” declara Raul Pop, Director General Recolamp.

Astfel, pentru prima data, producatorii vor avea tinte individuale de colectare si reciclare, calculate ca un procent din cantitatile de echipamente electrice si electronice puse pe piata in ultimii doi ani, explica reprezentantii organizatiei.

O alta modificare spune ca operatorii de colectare si reciclare au obligatia sa tina evidenta DEEE-urilor, atat la intrarea cat si la iesirea din instalatiile de reciclare. In plus, un reciclator are obligatia de a se reautoriza, individual, pe fiecare categorie de deseuri electrice si electronice pentru care detine efectiv capacitatea de reciclare.

„Aceasta prevedere reprezinta o unealta utila in mana autoritatilor, care inlatura posibilitatea fraudarii sistemului prin raportarea multipla pe care colectorii o puteau face catre mai multi producatori sau asociatii colective”, explica Raul Pop.

In plus, autoritatile publice au obligatia de a asigura existenta si functionarea unui punct de colectare DEEE la fiecare 50.000 locuitori, dar nu mai putin de unul la fiecare localitate. „Fata de actuala situatie in care ne aflam, cand punctele de colectare municipale exista doar prin exceptie, aparitia acestor locatii destinate populatiei creeaza infrastructura necesara si pune bazele unei cresteri a fluxului de deseuri”, spun reprezentantii Recolamp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.