Cele mai „verzi” companii tehnologice

0
771

Nokia este producatorul de electronice ale carui produse au cel mai redus impact asupra mediului inconjurator, potrivit unui raport Greenpeace.
tehnologii verzi
Nokia, cel mai mare producator de telefoane mo bile din lume, este compania tehnologica ale carei produse dauneaza cel mai putin mediului inconjurator, arata organizatia Greenpeace in raportul Green Electronics Survey.

Compania finlandeza foloseste putine componente poluante, iar ma joritatea materialelor din care sunt confectionate telefoanele sunt realizate din deseuri reciclate.

Locul doi dupa Nokia este ocupat de Sony Ericsson, iar podiumul este intregit de japonezii de la Toshiba.

La coada clasamentului, avand produse compuse din materiale daunatoare pentru mediu, se afla companiile Apple, Philips, Lenovo, Microsoft si Nintendo.

Fara date de la o parte din marii producatori

Printre criteriile dupa care s-a intocmit clasamentul amintim utilizarea de materiale care reprezinta un pericol chimic, consumul de energie, durata de viata si numarul de materiale reciclate folosite sau posibilitatea produsului de a fi reciclat, garantia oferita de producator, precum si inovatii care sa ajute la protejarea mediului inconjurator.

Din pacate, companii precum Apple, Microsoft sau Nintendo au refuzat sa trimita Greenpeace pro duse spre a fi testate, astfel incat analiza acestora s-a facut pe baza specificatiilor cunoscute, scrie Greenpeace in raport.

„Daca ar fi trimis spre teste produsele, unele companii, precum Apple, ar fi putut obtine un rezultat mai bun”, mai arata organizatia de protectie a mediului.

Se fac progrese

Daca pe o scara de la 1 la 10 Nokia obtine 6,9 puncte in studiul Greenpeace, Nintendo – producatorul celebrei console Wii – are un scor de doar 0,8 puncte. „Nintendo puncteaza zero la majoritatea criteriilor, exceptand managementul chimicalelor si energia”, arata Greenpeace.

Compania Microsoft – 2,9 puncte – este criticata pentru folosirea a prea putine materiale reciclate si pentru faptul ca produsele sale consuma multa energie in raport cu cele concurente. Apple a progresat anul trecut si a reusit sa obtina 4,3 puncte.

Potrivit Greenpeace, industria tehnologica „continua sa faca progrese importante si ofera produse cu impact tot mai redus asupra mediului inconjurator”.

De exemplu, monitoarele LED (Light Emmiting Diode), care consuma putina energie si nu folosesc mercur, devin din ce in ce mai folosite la laptopuri. Mai mult, in constructia televizoarelor si a monitoarelor se foloseste tot mai mult plastic reciclat.

* 6,9 este nota obtinuta de producatorul de telefoane mobile Nokia
electronice nepoluante

Sursa: Evenimentul Zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.