CJ Tulcea spune “Nu” renaturarii Deltei Dunarii

Consiliul Judetean Tulcea nu va ceda nici in 2009 amenajarile agricole si piscicole pe care le detine in Delta Dunarii, pentru ca acestea sa fie renaturate, potrivit presedintelui Victor Tarhon. In schimb, CJ ar putea creste valoarea redeventelor incasate din concesionarea acestor incinte.
reconstructia ecologica a deltei
In anii comunismului, lacuri si canale din Delta Dunarii au fost secate si transformate in terenuri pentru agricultura. O parte din amenajari a fost redata circuitului natural, in cadrul unui program de reconstructie ecologica. Programul a fost stopat aproape definitiv in 2005, de atunci renaturandu-se suprafete foarte mici. Motivul? Terenurile care au ramas de renaturat fusesera concesionate intre 1996 si 2000 de guvernarea CDR-PNL-PD, iar Consiliul Judetean Tulcea, actualul gestionar al contractelor, nu vrea sub nici un chip rezilierea concesiunilor si “trecerea” terenurilor la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, care ar putea sa le renatureze.

REDEVENTE MAI MARI
Anul acesta, CJ Tulcea vrea sa renegocieze contractele, pentru a obtine si mai multi bani din redevente. Decizia vine in urma unei evaluari a contractelor de concesiune, concluzia fiind ca taxele aplicate pe domeniile judetului sunt mult mai mici fata de actualul pret al pietei. “Am verificat situatia contractelor de concesiune din Delta Dunarii, iar raportul a fost finalizat acum cateva zile. De asemenea, am constituit o comisie care sa faca o analiza, folosind toate sursele posibile, si sa-mi spuna care este pretul corect al redeventei pe hectar. In acel moment vom sti care este nivelul maxim de venit care ar putea sa parvina Consiliului Judetean prin valorificarea resurselor, si nu ceea ce este astazi”, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Victor Tarhon. In 2008, CJ a incasat din redevente circa un milion de euro (340.000 de lei pe hectar), suma relativ mica fata de taxele percepute de Agentia Domeniilor Statului, unde cuantumul este de 3,3 milioane pe hectar.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,353FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente