Conflictele nucleare: o amenintare majora asupra climatului

nuclear_explosion.jpgConflictele dintre India si Pakistan au antrenat deja multe conflicte armate. Daca tinem cont de faptul ca cele doua natiuni au in dotare si bombe atomice, de ce nu ne-am intreba: este posibil un razboi nuclear? In acest caz consecintele ar fi devastatoare atat pentru omenire cat si pentru clima…

„Un conflict nuclear regional intre India si Pakistan, pe parcursul caruia ar exploda sute de arme nucleare cu o putere comparabila celei de la Hiroshima, (..) ar bulversa clima la nivel mondial pentru mai bine de un deceniu”, sustine Steven Starr, autorul raportului australo-japonez, Consecinte climatice catastrofale in cazul conflictelor nucleare, initiat de Comisia Internationala pentru Dezarmare Nucleara si Nonproliferare.

„Peste cinci milioane de tone de fum se vor ridica deasupra norilor pentru a forma, in cateva zile, un strat de fum stratosferic in jurul Pamantului (..) reducand astfel intesitatea radiatiei solare cu 7-10%” adauga Steven Starr.

Consecinte: scaderea temperaturilor medii intr-o asa maniera incat ar determina instalarea iernii nucleare.

Si totusi acest scenariu catastrofic este bland daca l-am compara cu efectele utilizarii arsenalului nuclear rusesc sau american, considerat de o suta de ori mai important: 150 milioane de tone de fum vor reduce luminozitatea cu pana la 70% in emisfera nordica si cu 35% in emisfera sudica, antrenand „temperaturi mult mai scazute decat cele inregistrate in era glaciara” si reducerea considerabila a precipitatiilor…sfarsitul vietii pe Pamant!

India si Pakistan: relatii tensionante din 1947

In 1947 India a obtinut independenta in fata Imperiului Britanic dar a fost divizata in doua guverne independente, un domeniu al Indiei si unul al Pakistanului, iar de atunci conflictele nu mai contenesc.

1947 – primul razboi a avut ca motiv ocuparea regiunii Kashmir, regiune aflata atat sub dominatie indiana cat si pakistaneza.
1965 – un alt razboi acelasi motiv
1971 -India a sustinut secesiunea Pakistanului de Est care a devenit Bangladesh ceea ce a declansat al treilea razboi
Din 1989, insurectia din Kashmirul indian, sustinuta de Pakistan, a determinat pierderea a peste 47.000 de vieti omenesti. In 1999, cele doua state s-au confruntat din nou pentru zona frontaliera.

In ciuda efortulrilor comunitatii internationale de a aplana acest conflict indo-pakistanez, situatia este inca tensionata in zona (atentatele din Bombay din 2008). Situatia devine mai ingrijoratoare deoarece cele doua state au in dotarea bombe atomice. India este o putere nucleara din 1974, iar Pakistanul din 1987 (dar niciuna nu este recunoscuta oficial prin Tratatul privind neproliferearea armelor nucleare).

Sursa: http://www.developpementdurable.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *