Copenhaga: Don”t Nuke the Climate! – Energia nucleara NU este o solutie

1
533

img_3125.JPG 15 activisti ai Re.Generation si Terra Mileniul III au protestat astazi impotriva energiei nucleare ca solutie la schimbarile climatice si au transmis liderilor politici prezenti la Copenhaga[1] mesajul „Don”t Nuke the Climate!”.Ei au reprezentat intr-un mod pasnic si artistic consecintele utilizarii energiei nucleare[2], alaturindu-se astfel celor peste 186 de actiuni organizate in 9 tari cu ocazia Zilei Internationale de Actiune Impotriva Schimbarilor Climatice[3]. De asemenea, cele doua organizatii au redactat un manifest ce cuprinde asteptarile unei lumi intregi, manifest pe care il vor inainta participantilor de la Summitul ce se desfasoara la Copenhaga.

„Ne aflam in al doisprezecelea ceas. COP15 tocmai se desfasoara, iar liderii prezenti la aceasta conferinta istorica trebuie sa opteze pentru un acord climatic favorabil intregii lumi pana cand nu va fi prea tarziu. Ne indreptam acum privirea catre Copenhaga in speranta unui viitor curat, lipsit de energie nucleara, pentru noi si generatiile urmatoare”, a spus Raluca Dan, reprezentant Re.Generation.

Energia nucleara a fost exclusa din mecanismele Protocolului de la Kyoto, insa, industria nucleara in colaborare cu anumite tari pune presiune pentru ca acesta tehnologie periculoasa si poluanta sa fie inclusa in urmatorul acord climatic ca o tehnologie „curata”. Aceasta nu este lipsita de emisii de gaze cu efect de sera. Industria nucleara produce cantitati semnificative de gaze cu efect de sera, poluarea avind loc in toate fazele ciclului de productie energetica nucleara – mineritul si imbogatirea uraniului, fabricarea combustibilului, constructia centralei si a depozitelor de deseuri etc.

„Energia nucleara este un mod periculos si ineficient de a preveni schimbarile climatice. In afara de aceasta, mai sunt si problemele deseurilor radioactive, riscurile de siguranta si sanatate a angajatilor, precum si cel de proliferare nucleara si al terorismului. Avem destule cunostinte tehnologice pentru a introduce energiile regenerabile la o scara larga si pentru a preveni consumul inutil de energie. Ceea ce ne lipseste este vointa politica de a investi in aceste metode de protectie climatica. Schimbarile climatice deja cauzeaza o multime de pagube financiare, sociale si ecologice. Nu ne putem permite sa le trecem cu vederea”, a spus Lavinia Andrei , presedintele Terra Mileniul III.

Astfel, industria nucleara va putea profita de investitiile publice semnificative in detrimentul solutiilor reale : eficienta energetica, energie regenerabila, agricultura sustenabila. Asemenea strategii vor insemna pierderea luptei impotriva schimbarilor climatice si promovarea expansiunii la nivel global a industriei nucleare, cu riscurile asociate acesteia.

Este momentul pentru un acord climatic ferm si responsabil. Masuri urgente trebuie luate pentru a atinge a reducere masiva emisiilor de gaze cu efect de sera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.