Intrigati de posibila existenta a unor planete pe care sa poata gasi forme de viata, astronomii europeni au fost extrem de surprinsi cand, in sfarsit, au descoperit CoRoT-7b, o exoplaneta pietroasa situata dincolo de sistemul nostru solar care, conform cercetarilor, ar avea densitatea similara cu cea a Pamantului, prezentand astfel unele trasaturi similare cu cele ale planetei noastre.
Mica planeta a fost descoperita in prima faza in luna februarie, insa pana acum astronomii nu au cunoscut exact caracteristicile acesteia. Numele de CoRoT-7b a fost acordat exoplanetei ca prescurtare pentru convectie, rotatie si tranzite planetare, toate acestea fiind functiile satelitului creat de francezi (CoRoT), care a ajutat la depistarea micutei planete.
Exoplanetele sunt planete extrasolare, care se gasesc in afara sistemului nostru solar. Pana acum, astronomii au descoperit 330 de exoplanete, dintre acestea Gliese 581 fiind cea mai mica si cea mai apropiata de Terra.
CoRoT-7b este insa singura exoplaneta de pana acum careia i s-au putut masura densitatea si greutatea. Acest lucru a fost posibil datorita determinarii perioadei de timp in care CoRoT-7b trece prin fata propriului Soare si in care face un tur complet in jurul acestuia. Astfel, in urma masuratorilor realizate de Laboratorul de Astrofizica din Marsilia, s-a estimat ca exoplaneta termina turul complet in jurul astrului sau in 20 de ore, spre deosebire de Pamant, care realizeaza acest tur in 365 de zile.
Rezultatele studiului urmeaza a fi publicate in editia din luna octombrie a Jurnalului de astronomie si astrofizica, studiu in cadrul caruia CoRoT-7b a fost declarata o adevarata planeta „Super-Pamant”, alaturi de alte 12 planete, unicitatea acesteia fiind faptul ca a fost singura exoplaneta careia i s-a putut determina exact densitatea.
Avand dimensiuni mici, CoRoT-7b este o exoplaneta situata la 500 de ani lumina de Pamant si la 2,5 milioane de kilometri de Soarele ei. Are radius-ul cu pana la 80% mai mare decat cel al Terrei, diamentrul cu 1,8 mai mare si masa de cinci ori mai mare decat cea a Pamantului. Aceste caracteristici au fost masurate cu ajutorul spectrografului atasat la Observatorul Sudic European, din cadrul Observatorului La Silla din Chile.
Francois Bouchy, menbru al echipei implicate in studiu, considera ca, desi instrumentul de masurare este de neinvins cand vine vorba de exoplanete, totusi „masuratorile pentru Corot -7b s-au dovedit a fi asa de pretentioase, incat a trebuit sa adunam 70 de ore de observatie”.
Tot masuratorile au indicat si faptul ca temperatura de la suprafata exoplanetei CoRoT-7b depaseste 1000-1500 grade Celsius, ceea ce a dus cercetatorii la posibila concluzie conform careia viata pe aceasta planeta ar fi putin probabila, daca nu imposibila, din cauza caldurii extreme. Artie Hatzes, alt membru al echipei de astronomi, sustine ca cercetarea a fost ca un „tur de forta” in ceea ce priveste masuratorile astronomice care au incercat depistarea caracteristicilor lui CoRoT-7b.
Tot caldura excesiva pare sa fie si cauza existentei suprafetelor imense de lava de pe CoRoT-7b, despre care Claire Moutou, din echipa de studiu, afirma ca imaginea exoplanetei la lumina zilei este aceea a unei „lave fierband”, in timp ce in perioada de intuneric planeta este una extrem de rece.
„Ne apropiem surprinzator de mult de atingerea scopului ultim de a descoperi o planeta realmente asemenatoare cu Pamantul”, este de parere reprezentantul oficial al CoRoT, Malcolm Fridlund, in cadrul unei conferinta de presa sustinuta zilele trecute.
Surse: http://www.washingtonpost.com/, http://www.allheadlinenews.com/, http://www.astronomia.go.ro/, http://www.reuters.com/ , http://www.skyandtelescope.com/, http://www.mediafax.ro/, http://www.astronomia.go.ro